EU:s reaktion är helt i enlighet med internationella handelsregler, menar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Foto: Andreas Pechar/AP, Erik Nylander/TT

EU svarar på USA:s ståltullar i juli

Uppdaterad
Publicerad

EU:s svarsåtgärder på USA:s nyinförda stål- och aluminiumtullar kommer att vara färdiga för införande i juli, uppger EU-kommissionen.

Allt från majs och whisky till stålrör och motorbåtar omfattas av EU:s tullar.

-Kommissionen räknar med att göra klart proceduren tillsammans med medlemsländerna före slutet av juni så att de nya tullarna kan införas i juli, säger energiunionskommissionären Maros Sefcovic på en presskonferens i Bryssel.

”Det här är ett avvägt och proportionerligt svar på USA:s ensidiga och olagliga beslut. Dessutom är EU:s reaktion helt i enlighet med internationella handelsregler. Vi beklagar att USA inte gett oss något annat alternativ än att försvara EU:s intressen”, konstaterar samtidigt handelskommissionär Cecilia Malmström i ett uttalande.

USA:s nya tullar

Lång lista av varor

Svarsåtgärderna består av en lång lista av amerikanska varor som kommer att drabbas av tullar på nästan genomgående 25 procent vid införsel till EU. På listan finns såväl olika stålprodukter som en rad livsmedel, drycker och kläder med mera. I ett senare läge, beroende på vad som sker med USA:s tullar och hur världshandelsorganisationen WTO ser på saken finns ytterligare en lista med mer varierande tullsatser, upp till 50 procent.

EU-listan togs fram redan i mars för att vara redo vid ett eventuellt införande av de amerikanska tullarna och bollades formellt över till WTO i slutet av april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet