EU:s chefsförhandlare i brxit Michel Barnier. 17 oktober träffas ledarna för EU:s medlemsländer för att prata om Storbritanniens utträde ur unionen. Foto: AP/AFP/TT

EU:s brexitförhandlare: ”Vi behöver mycket mer tid”

Uppdaterad
Publicerad

Varken genombrott eller sammanbrott är att vänta när EU:s stats- och regeringschefer träffas i Bryssel för att diskutera brexit.

– Vi är inte där än, säger chefsförhandlaren Michel Barnier och manar till lugn, tålamod – och mer tid.

Trots att EU och Storbritannien fortfarande står en bra bit bort från att enas om britternas utträdesavtal ur EU försöker den brittiska premiärministern Theresa May hålla optimismen vid liv.

– Jag förväntar mig i kväll att vi kommer att prata om de stora framstegen. Vi kan lösa de här frågorna. Vi kan nå ett avtal. Det ligger i både Storbritanniens och EU:s intresse, säger premiärministern på väg in till onsdagens brexittoppmöte.

”Beklagansvärt”

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier konstaterar att man trots hårt förhandlande ”inte är där än” och ser helst att förhandlingarna får ta den tid de behöver.

– Brexit måste ske på ett kontrollerat sätt, för alla inblandade och för alla frågor, inklusive den om Irland. Vi behöver tid, mycket mer tid, och vi kommer att fortsätta arbeta under de närmaste veckorna, lugnt och med tålamod, säger Barnier i Bryssel.

Inför mötet varnade statsminister Stefan Löfven (S) för att det finns en klar risk för att förhandlingarna slutar utan ett färdigt avtal.

– Det är beklagansvärt, men det måste göras. Det analyseras även på regeringskansliet vilka konsekvenser ett sådant scenario kan få, sade Löfven och nämnde tull, luftfart, fiske och bank- och finansväsende som exempel på områden som granskas, säger statsministern som närvarar vid toppmötet.

Tvist om Nordirland

Även om Storbritanniens utträdesavtal uppges vara klart till över 90 procent står allt just nu och hänger på hur gränsen fortsatt ska kunna hållas öppen och fri mellan det brittiska Nordirland och EU-landet Irland. Frågan är central för den nordirländska fredsöverenskommelsen från 1998, men också av största vikt för både Irlands och Nordirlands ekonomier.

Nordirlands Londontrogna unionister vill inte se någon lösning som innebär att någon form av gräns införs mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Oklart om nytt toppmöte

Samtidigt trycker republiken Irland hårt på behovet av att hålla gränsen öppen, i enlighet med den nödlösning – som parterna egentligen redan har enats om – där Nordirland kan komma att hållas kvar inom EU:s tullunion och inre marknad för att inte riskera fredsprocessen.

Målet med onsdagsmötet har tidigare varit att åtminstone kunna utlysa ett nytt möte i november för att definitivt knyta ihop säcken

EU-toppmötet i Bryssel om brexit

  • Onsdagens EU-toppmöte i Bryssel inleds klockan 19. Först kommer EU-parlamentets talman Antonio Tajani att tala till stats- och regeringscheferna innan Storbritanniens premiärminister Theresa May ger sin beskrivning av brexitläget.  
  • Därefter går de kvarstannande 27 EU-ländernas ledare vidare för att hålla en arbetsmiddag om förhandlingssituationen.  
  • Vid middagen ska EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ge sin syn på läget. Dessutom ska EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker rapportera vilka förberedelser som har vidtagits för den situation som uppstår om inte EU och Storbritannien kan enas.  
  • Toppmötet fortsätter på torsdagen med ett ordinarie möte, med samtliga 28 ledare, om bland annat migration och säkerhet. Dessutom hålls ett eurotoppmöte, där även icke-euroländer är välkomna att vara med.  
  • Statsminister Stefan Löfven (S) deltar under onsdagen och början av torsdagen, men åker sedan hem, vilket gör att Finlands statsminister Juha Sipilä även får representera Sverige under eurotoppmötet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.