År 2050 ska minst 70 procent av bränslet vara hållbart och fossilfritt. Foto: Michael Probst/AP/TT

EU-uppgörelse: 70 procent fossilfritt flygbränsle 2050

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet och ministerrådet har nått en uppgörelse om grönare flygbränsle, vilket är en del av unionens klimatpaket Fit for 55.

Förhandlarna enades sent på tisdagen bland annat om att minst två procent av flygbränslet måste vara fossilfritt och hållbart senast 2025 och 70 procent år 2050, enligt ett pressmeddelande från EU-parlamentet.

Förhandlarna har också kommit överens om vilka flygbränslen som ska klassas som hållbara. Dessa är syntetiska bränslen, vissa biobränslen som framställts av överskottsmaterial från jord- och skogsbruk, alger, biologiskt avfall, använd matlagningsolja och vissa djurfetter samt återvunnet flygbränsle som framställts av gas eller använd plast.

Klimatkrisen

Enligt överenskommelsen ska inte bränslen gjorda av foder- eller matgrödor eller av palm- eller sojaprodukter klassas som gröna eftersom de inte bedöms som hållbara.

Klimatmärkning 2025

För att ytterligare skynda på omställningen till ett fossilfritt flyg och för att informera konsumenter införs från och med 2025 en EU-märkning för flygets klimatpåverkan.

Flygbolagen ska kunna marknadsföra sina resor med information om förväntad klimatpåverkan per passagerare och den förväntade koldioxidutsläppen per kilometer. Detta ska hjälpa resenärer att jämföra de olika bolagens klimatavtryck på en flygsträcka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet