EU vill göra det lättare att ta tåget – men en bokningssajt är fortfarande långt borta

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill resa med tåg i Europa, men det är ofta både dyrare och krångligare än att ta flyget. Det vill Europaparlamentet göra något åt, och röstade idag igenom ett paket med ökade rättigheter för tågpassagerare i Europa.

– Det är väldigt glädjande, säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

Under torsdagen röstade Europaparlamentet igenom ett paket som ska underlätta för tågresenärer.

– Det är väldigt glädjande. Vi ser ett ökat intresse för att resa med tåg i Europa och då är det viktigt att vi också kan stärka resenärernas rättigheter, säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

Stärkt rätt vid förseningar

I förslaget finns ett antal skrivelser som är tänkta att göra det mer attraktivt att ta tåget. Bland annat stärkt rätt till ersättning vid förseningar.

– Vi garanterar rätten att få en alternativ resväg om tåget blir inställt eller försenat. Det blir också bättre regler för människor som behöver resa med assistans och sen så tar vi också faktiskt första steget mot ett europeiskt biljettbokningssystem, vilket jag tror kommer vara helt avgörande, säger Danielsson.

Miljöpartiet: ”En missad chans”

Men just det där sista går alldeles för långsamt, menar miljöpartiet, som röstade nej till förslaget. De tycker att EU borde gå längre och tvinga tågbolagen att dela med sig av sin data, samma regler som gäller för flyget.

– Det här är en missad chans att göra det lättare för människor att resa hållbart i Europa. Det måste bli så att man kan ladda ner en app eller gå in på en webbplats och söka på alla Europas tågbolag och boka en sammanhängande tågresa. Det går tyvärr inte idag och det kommer inte gå med det här nya lagförslaget heller, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.