Polisinspektör Alistair Muir berättar hur polisen jobbade för att minska våldsbrotten bland gängen. Foto: Filip Huygens, SVT

Europas mordhuvudstad: Så vände polisen på våldsutvecklingen i Glasgow

Uppdaterad
Publicerad

För 15 år sedan kallades skotska Glasgow för ”Europas mordhuvudstad”. Beväpnade unga män i gäng mördade varandra och satte skräck i bostadsområden. I dag har staden vänt trenden med en modell som väcker intresse i andra europeiska städer.

– Vi började betrakta våldet som en smittsam sjukdom. Och vi försökte därför isolera det och behandla det precis som man gör med tuberkulos eller kolera, säger polisinspektören Alistair Muir på Glasgowpolisens våldsförebyggande avdelning.

– Vi gick från 137 mord under ett år till i dag 60. Det är en enorm minskning.

Polisen började göra hembesök

Alistair Muir beskriver att polisen växlade fokus från att bestraffa och spärra in de som befann sig i gängen till att erbjuda utvägar ur våldsspiralen. Polisen försökte till exempel förstå varför unga män gick runt och bar på knivar.

– Handlar det om fattigdom? Eller ojämlikhet? Eller dålig uppfostran? Eller hemlöshet? Vi försökte få alla att förstå att vi inte löser detta enbart genom brottsbekämpning. En del måste så klart in i fängelse, men inte alla.

Polisen började göra hembesök hos de unga männen som vistades i gängmiljöerna och gav dem några tydliga val.

– Antingen så kommer du sitta i fängelse i resten av ditt liv. Eller så kommer du dö av våldet. Eller så kan vi kanske erbjuda något annat. Kan vi hjälpa dig att komma in på en utbildning? Eller hjälpa dig få en anställning?

Brottslingar får arbetsträna i gatukök

Bland annat har det fått polisen att driva egna sociala projekt. Till exempel ett gatukök där före detta våldsbrottslingar får arbetsträna och bevisa att de går att lita på, för att kunna ta sig vidare. Polisinspektören berättar att det inneburit många besvikelser också. Alla klarar inte ansvaret de får. Ofta sker återfall i brott och droger hos personer som de försöker hjälpa. Men att ha fått ner mordtalen har varit mödan värd. Inte enbart genom att staden har blivit mer säker.

– Varje mord orsakar enorm sorg och smärta. Men det kostar också samhället pengar. Vi räknar med att ett mord kostar samhället 1,8 miljoner pund (22 miljoner svenska kronor, reds. anm.), säger han.

”Kan inte berätta hur ni ska göra i Sverige”

Flera städer med liknande problem har intresserat sig för Glasgow-modellen. Men Alistair Muir brukar svara att det tar tid, det går inte att fixa direkt. Kan modellen anpassas för att bryta våldsvågen i Sverige?

– Absolut. Men allt handlar om sammanhanget. Jag kan inte komma till Sverige och berätta hur ni ska göra. Man måste ha folk som förstår systemet, grupperingarna och kulturen. Så ja, börja i liten skala. Och låt det som funkar bra växa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.