Risker när Europa öppnar igen: ”Smittan är inte borta”

Uppdaterad
Publicerad

Trots en hög smittspridning i Europa börjar flera länder lätta på sina restriktioner. Vissa, som England, har kommit långt i vaccineringen och smittspridningen går nedåt. Men andra öppnar av ekonomiska skäl, menar epidemiologen Karin Modig:

– Man kan inte leva i total nedstängning hur länge som helst.

Spridningen av coronaviruset skiljer sig från land till land i Europa. Samtidigt som flera länder fortfarande är i stort sett nedstängda har andra börjat lätta på restriktionerna.

Men en sak är säker: Smittan är inte borta.

– Det som kan hända nu är att det tar fart igen. Det beror på lite på hur långt man har kommit i vaccinationerna och under vilka former man öppnar upp. Danmark öppnar upp med en massa krav på vaccination och vaccinationspass. I andra länder som Grekland vill man öppna upp för turister inför sommaren, säger Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet.

”Kostar på människors hälsa”

Förra veckan kom den efterlängtade öppningen av pubar och restauranger i England. Där har man kommit långt i vaccineringen och smittspridningen har gått ner till en nivå där man bedömt att det är hållbart att öppna upp, menar Karin Modig.

Grekland, som också lättat på restriktioner, har däremot en smittkurva som pekar uppåt. Där handlar det troligen mer om att nedstängningen är för kostsam.

– Det har blivit tydligt att det blir väldigt stora kostnader av de här nedstängningarna. Och de blir mer påtagliga ju längre pandemin pågår. Det kostar på människors hälsa och utbildningsnivå, säger Karin Modig.

Viktigt att vaccinen når alla

Det har gått ett år sedan Europa började öppna upp igen efter den första vågen av nedstängningar. Och det finns flera saker länderna har lärt sig sedan dess, tror Karin Modig.

– Man vet mer om vilka miljöer som är särskilt riskfyllda. Man vet att det är betydligt mindre riskfyllt att umgås utomhus än inomhus. En lärdom är att begränsa folksamlingar av människor, det har visat sig vara viktigt. Öppnar man upp så gör man det med vissa restriktioner, det gör man här i Sverige också, säger hon.

Kommer vi se en fjärde coronavåg i Europa?

– Det ser ju olika ut i olika länder men det finns säkert anledning att tro att det går upp igen i höst. Särskilt om vaccinationerna inte har nått alla länder eller nått de grupper där de behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.