Foto: SVT

Europa står inför ett supervalår – kan få stora konsekvenser för EU

Uppdaterad
Publicerad

Nederländerna, Frankrike och Tyskland går till val i år. Och i Bryssels EU-kvarter är man nervös och spänd inför valen. SVT:s Rolf Fredriksson förklarar varför.

Först ut i Europas supervalår är parlamentsvalet i Nederländerna. Där utmanar Geert Wilders och hans frihetsparti de övriga partierna. Wilders vill ha en folkomröstning om att lämna EU och han är emot all invandring från muslimska länder.

Parlamentsvalet i Nederländerna blir ett första test om vågen av proteströster mot EU och invandring fortsätter.

Val i Nederländerna 2017

Sedan är det dags för val i Frankrike. Marine Le Pen vill lämna eurovalutan och pratar också om en folkomröstning om EU.

I september är det val i EU:s kanske viktigaste medlemsland, Tyskland. Där är frågan om Angela Merkel, som regerat i 12 år, kan fortsätta. Hon utmanas bland annat av det nya partiet Alternativ För Tyskland (AFP) – ett parti som vill stoppa invandring och tycker att EU fått för mycket makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Nederländerna 2017

Mer i ämnet