På flygplatsen Charles de Gaulle i Frankrike har flera personer gripits misstänkta för att ha sålt falska covid-intyg till desperata flygresenärer. Foto: Francois Mori, TT/AP

Europol varnar för fejkade covid-intyg

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella krafter har inte varit sena att utnyttja det faktum att allt fler länder kräver bevis på negativt covid-test för att släppa resenärer över gränsen. Nu går Europol ut med en varning för att bedrägerierna med förfalskade friskhetsintyg ökar snabbt.

Bakgrunden är att fejkade covid-intyg avslöjats på flera olika håll i Europa. Senast på flygplatsen Luton norr om London, där en man greps efter att ha försökt locka resenärer att köpa specialanpassade dokument.

På Charles de Gaulle i Paris kunde polisen avslöja en liga som sålde fejkade intyg för mellan 1 500 och 3 000 kronor till desperata flygpassagerare. De förfalskningar som upptäckts har haft namn och loggor från riktiga laboratorier.

– Tillgången till mjukvara och avancerade skrivare gör att bedragare kan tillverka mycket välgjorda förfalskningar av dokument, skriver EU:s polismyndighet Europol i sin varning, och uppmanar medlemsländerna till extra vaksamhet.

Förfalskade signaturer

I Nederländerna marknadsför sig tjänster som ”Airplane Doctor” och ”Digital Doctor” på Snapchat och WhatsApp, rapporterar Guardian.  De erbjuder negativa PCR-tester kompletta med förfalskad läkarsignatur. Pris: cirka 500 kronor. Även i Spanien har liknande kriminalitet avslöjats.

I Sverige, som i nuläget inte har några krav på negativt covid-test för inresa, har man hittills inte stött på den här typen av förfalskarligor. Det berättar Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericenter vid Noa:

– Just nu har vi ingen kännedom om några svenska försäljningsställen eftersom det är få resenärer som omfattas av kraven på intyg. Men inför Sverige covidkontroller kommer vi säkert få se den här typen av bedrägerier också här.

Svensk snabbutredning

Frågan om krav på friskintyg för inresa snabbutreds just nu, och regeringen har lovat komma med besked under veckan. Detta sedan Folkhälsomyndigheten begärt det för att om möjligt bromsa de muterade virusformerna.

I sina remiss-svar ställer sig Kustbevakningen och Migrationsverket positiva till förslaget, samtidigt som polisen varnar för att det kommer att ta resurser från andra arbetsuppgifter.

De bedrägerier som hittills avslöjats i Sverige, bland annat har en läkare blivit anhållen misstänkt för att mot betalning utfärdat förfalskade friskintyg, har handlat om försök att ta sig till länder som redan har krav på negativa covid-tester, menar Lotta Mauritzson:

– Den som reser med förfalskade intyg begår ju brottet i landet man försöker ta sig till, och sådant får vi bara reda på genom polissamarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.