Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Branden i Evinfängelset är oroande av flera skäl”, säger utrikesminister Ann Linde (S). Se klipp som visar lågorna i videon. Foto: TT/IRNA/AFP

Fyra döda efter brand i ökända Evinfängelset

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har dött och 61 skadats i en brand i det ökända Evinfängelset i Irans huvudstad Teheran, uppger iransk statskontrollerad media, enligt Reuters.

I fängelset hålls flera tusen politiska fångar och regimkritiker och utrikesminister Ann Linde kallar branden för ”oroande av flera skäl”.

Branden startade sent på lördagskvällen och uppges ha krävt minst fyra personers liv, men källor inne på fängelset säger till BBC att det verkliga dödstalet är högre.

På flera klipp som publicerats på sociala medier syns rök och lågor stiga  från fängelset. Även skottlossning hörs i ett av klippen som bland annat har delats av det iranska akivist-kontot 1500tasvir. Till Reuters uppgav ett vittne att specialstyrkor var på plats.

– Anhöriga till fångar har samlats utanför fängelsets huvudingång, uppgav ett vittne till nyhetsbyrån under kvällen.

Demonstranter har förts till fängelset

Iran har under de senaste veckorna skakats av våldsamma protester som riktas mot det politiska styret i landet och enligt BBC:s korrespondent Rana Rahimpour har många demonstranter förts till just Evinfängelset. Det är ännu inte klarlagt om fängelsebranden är kopplad till demonstrationerna.

Iranska myndigheter hävdar att upplopp och sammandrabbningar mellan fångar och vakter orsakade branden. Teherans guvernör har hållit ett tal från fängelset där han försäkrade att läget på platsen nu är lugnt.

Inga uppgifter om Djalali

Anhöriga till flera fångar uppger att de inte har fått tag på sina släktingar och vänner och att internetuppkopplingen nära fängelset verkar ha stängts av.

Evinfängelset har länge kritiserats av människorättsorganisationer på grund av användandet av tortyr, obestämda straff, långa förhör och för att man nekat fångar vård.

Den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali är enligt Amnesty en av de som sitter på Evinfängelset. Maja Åberg, policyrådgivare på Amnesty, säger att Djalalis hälsotillstånd är mycket dåligt och att han vägras tillgång till vård.

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter:

”Regeringen fördömer med kraft det fortsatta våldet mot fredliga demonstranter i Iran. Branden i Evinfängelset är oroande av flera skäl, ink att Iran håller EU-medborgare frihetsberövade där. Sveriges ambassad arbetar intensivt med att få klargöranden för svenska frihetsberövandens situation”.

Utrikesdepartementet säger via sin presstjänst att man tagit kontakt med Irans ambassadör till Sverige för att ”begära information om läget för de svenskar som finns i fängelset, inklusive Ahmadreza Djalali.” Man ser också allvarligt på att fångar ”inte getts möjlighet att snabbt kontakta anhöriga eller ambassaden”, och att man arbetar för att de ska få göra det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Iran

Mer i ämnet