Arkivbild. Bolivias före detta preident Evo Morales. Foto: Pedro Pardro/AFP

Evo Morales anklagas för terrorism

Publicerad

Bolivias ställföreträdande regering har anmält den avgångne presidenten Evo Morales för ”uppvigling och terrorism”.

Morales har anklagat bolivianska säkerhetsstyrkor för ”folkmord” mot hans anhängare i grupper inom ursprungsbefolkningen och vädjat till omvärlden att ingripa.

Den nytillträdde inrikesministern Arturo Murillo spelade i onsdags upp ett inspelat telefonsamtal inför ett pressuppbåd, där en röst som han tillskriver Evo Morales uppmanar en oppositionell ledare i Bolivia att blockera och omringa städer så att livsmedel inte når fram till befolkningen.

– Vi yrkar på maxstraffet för uppvigling och terrorism, säger Murillo på fredagen, efter att en formell anmälan lämnats över till federala åklagare.

Maxstraffet är 30 års fängelse.

Evo Morales befinner sig i exil i Mexiko och avfärdar anklagelserna som en ”fars”. Socialistledaren lämnade landet efter att resultatet i presidentvalet den 20 oktober ifrågasattes och protester blossat upp över hela Bolivia. Högerpolitikern Jeanine Áñez har tagit plats som interimspresident.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer