Expert: ”Att bomba civila ska skrämma Ukraina att ge upp”

Publicerad

Bombningen av tågstationen i Kramatorsk är en del av den ryska strategin nu, säger Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap till Aktuellt.

– Det är terrorbombningar som visar att man inte bryr sig om civila liv det minsta längre, säger han.

I kvällens Aktuellt beskriver Oscar Jonsson vid Försvarshögskolan hur bombningar av tågstationer som den i Kramatorsk på fredagen har blivit en del av Rysslands strategi.

– Förklaringen till varför man gör det är tudelad. Dels är tågstationer viktiga strategiska mål, dels är det nu en del av strategin att bomba civila. Det handlar om terrorbombningar, för att skrämma Ukraina att ge upp, säger han.

Kriget i Ukraina

Ryssland har bombat flera tågstationer under invasionen av Ukraina, under fredagen träffade två missiler tågstationen i Kramatorsk i Donbassregionen, en plats där tusentals civila samlats i försöken att undkomma de strider som väntas i området den närmaste tiden.

Minst 50 personer dödades vid attacken, däribland 5 barn. Närmare 100 personer uppges ha skadats.

Se en längre bit av intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet