Yassir Arafat Foto: Scanpix

Expert: Flera frågetecken kring Arafats förgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Om laboratoriets uppgifter stämmer borde Arafat ha haft en väldigt stor mängd polonium i sig när han dog, enligt expert.

Efter att Yassir Arafats grav nu öppnats och prov tagits för att undersöka om han varit förgiftad av polonium, väntas analysen inte vara klar förrän framåt april nästa år.

Men enligt Christoffer Rääf, docent i strålningsfysik vid Lunds universitet, har polonium en halveringstid på bara 138 dagar och han menar att det normalt inte borde finnas kvar så stora mängder i en kropp efter åtta år.

Arafats död

Enligt nyhetskanalen al-Jazeera skulle halterna i Arafats kalsonger som det schweiziska laboratoriet analyserat ligga på 180 millibequerel.

– Om man då räknar baklänges skulle det innebära att halterna i kalsongerna 2004 skulle ha legat på 0,45 megabequerel, vilket tyder på en väldigt kraftig förgiftning, säger Christoffer Rääf.

Han efterlyser dock mer fakta kring hur och var proverna, kalsonger, tandborste och schal, förvarats fram till analysen.

– Det finns en hel del frågor man skulle vilja ställa till laboratoriet, säger han.

Viktigt hur det förvarats

– Bomull i sig kan innehålla små mängder av polonium, säger Christoffer Rääf. Det kan också innehålla miljögifter som bly som kan sönderfalla till polonium.

– Dessutom måste man veta hur proverna har förvarats. Kan det ha funnits bly i förvaringsmiljön? Eller kan proverna ha samlat radon, som också sönderfaller till polonium?

Christoffer Rääf menar att sådana uppgifter är viktiga för att man ska kunna bedöma resultatet och dra slutsatser om Arafat blev förgiftad.

Är det svårt att få tag på polonium?

– Nej, tester av leverantörer visar att det inte är det. De som vill mörda kan få tag på det, säger Christoffer Rääf.

Polonium har använts som antistatmedel sedan decennier. Framställning av höga koncentrationer kräver dock en kärnreaktor. Christoffer Rääf är också lite undrande till uppgiften om att det kanske dröjer till april innan analyssvaret är färdigt.

– Det är ju svårt att säga, jag vet inte exakt vad de ska mäta. Men när vi ska mäta poloniumhalt här så tar det inte mer än en vecka, säger han.

Oklarheter kring Arafats död

2006 dog den förre ryske KGB-översten Alexander Litvineko i London av poloniumförgiftning. Arafat drabbades i motsats till Litvinenko inte av något håravfall, och den första oberoende granskningen av Arafats sjukdomshistoria visade enligt New York Times att Arafat dog av ett slaganfall, orsakat av en oidentifierad infektion.

Arafats dödsorsak hemlighölls i flera år vilket ledde till spekulationer och konspirationsteorier.Ingenting i den medicinska undersökningen tydde dock på att Arafat förgiftats, vilket flera palestinier hävdat.

Framåt april nästa år vet vi, troligen, om Arafat blev förgiftad.

Fakta

Yasser Arafat, född 1929, grundade al-Fatah i slutet av 1950-talet och ledde från 1969 Palestinska befrielseorganisationen PLO.

  • Arafat och resten av PLO:s ledare levde i exil innan de kom till de palestinska områdena 1994 efter Osloavtalet med Israel.
  • Efter utbrottet av den andra palestinska intifadan 2000 anklagade Israel Arafat för terrorstöd och satte honom i praktiken i husarrest i Ramallah.
  • Arafat blev svårt sjuk hösten 2004 och flögs till Paris för vård. Efter två veckor, den 11 november, avled han.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arafats död

Mer i ämnet