Professor: Inte polonium de hittat på Arafat

Publicerad

I går kablades nyheten ut att schweiziska forskare hittat spår av polonium i rester av kroppsvätska som de funnit på hans kläder. Men en svensk expert säger att detta är omöjligt – och att det är osannolikt att man någonsin kommer kunna fastslå om Arafat förgiftades.

– Polonium utesluter vi – det är inte polonium de har hittat. Det har en halveringstid på 138 dagar så det skulle bara vara en miljondel kvar av poloniumrester. Men polonium har en moderprodukt som man kan mäta, nämligen bly, och det är det man funnit på kläderna, säger Elis Holm, pensionerad professor och numera forskare i medicinsk radiofysik vid Göteborgs universitet, till SVT.

Han menar att man inte kan påstå att Arafat dog av poloniumförgiftning – i synnerhet då man inte kan hitta polonium över huvud taget på kroppen så här många år efter den palestinske ledarens död.

Arafats död

Spekulativt att säga att han förgiftades

Radioaktivt bly, bly-210, finns i naturen och vi får i oss lite på så sätt, exempelvis genom bomull, tobak, mat, mineralvatten, regnvatten och fårens ull. Våra kläder innehåller alltså lite bly. Men Elis Holm menar att vissa av de värden som de schweiziska forskarna mätt upp i Yassir Arafats tillhörigheter är lite höga för att vara naturliga.

– Ett par prover visar lite högre värden, men det är ändå lite väl spekulativt att säga att han skulle ha blivit förgiftad av bly-210. Och ingen hade sett polonium-210 som en möjlighet om inte Litvinenko dött av poloniumförgiftning.

Enligt Elis Holm hade man behövt påbörja provtagningarna året efter Arafats död för att lyckas hitta polonium, och söka rester i annat, som i håret. Och även om blyförgiftning skulle ha varit dödsorsaken tror inte Elis Holm att man kommer kunna fastslå det – någonsin.

– Jag tror inte man kommer kunna bevisa slutgiltigt huruvida Arafat blev blyförgiftad. Även när de schweiziska forskarnas slutliga rapport kommer kan den inte visa annat än att man inte kan utesluta blyförgiftning. Arafats död kommer att fortsätta vara höljd i mörker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arafats död

Mer i ämnet