Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Donald Trump möttes i Washington på måndagen. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Uppgifter: Detta innebär Trumps Mellanösternplan

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump talar stort om fredsplanen för Mellanöstern – han kallar den generös mot israelerna och ”orimligt bra” för palestinierna. Bedömare i USA hävdar dock att planen är ett sätt för både honom och Israels premiärminister Netanyahu att avleda uppmärksamhet från de stormar som blåser kring dem snarare än att mäkla fred.

Enligt israeliska medier är president Trumps förslag till fredsplan för Mellanöstern ”det mest generösa förslag som Israel hittills fått”. Och samma källor menar att planen förbereder en i princip fullständig annektering av bosättningarna Israel kontrollerar på Västbanken sedan sexdagarskriget 1967. Dessutom ska planen ge Israel överhöghet över hela Jerusalem, även den östra delen som palestinierna vill se som sin huvudstad. Planen kan också öppna för en total annektering av Jordandalen.

För palestinierna utlovas en fond på 50 miljarder dollar som skulle användas för infrastruktur, investeringar i turism och företag som kunde utveckla den palestinska ekonomin. Det har också talats om en väg mellan Västbanken och Gaza. Palestinierna erbjuds något slags stat men utan kontroll av några gränsövergångar, och allt tal om en tvåstatslösning är struket i Trumps fredsplan.

Noggrant valt tillfälle

Planen för fred har manglats i många år nu och när den äntligen presenteras är det för många bedömare ett noggrant valt tillfälle. Dennis Ross, Mellanösternexpert i både republikanska och demokratiska administrationer, menar att planen inte handlar om att mäkla fred, utan om att ”avleda uppmärksamheten från vad som pågår”. Riksrätten mot Trump fortsätter i dag och Benjamin Netanyahu står inför en långdragen rättegång på grund av de korruptionsanklagelser som riktas mot honom.

Både Netanyahu och hans rival Benny Gantz har träffat Trump i Washington. Bägge stöder planen och hoppas i nyvalet den 2 mars, efter två tidigare oavgjorda resultat, vinna majoritet i Knesset och få mandat att bilda regering. Palestinierna är inte med i Washington och har sedan länge förkastat Trumps förslag och svarar i stället med demonstrationer. Presidenten själv tror dock att palestinierna till slut kommer att stödja hans plan:

– Den är väldigt bra för dem. Faktum är att den är orimligt bra för dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.