Foto: TT.

Expert: Mordet kan gynna lämna-sidan

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på Jo Cox kan sinka den EU-vänliga sidan inför Storbritanniens folkomröstning nästa vecka, enligt brittiske statsvetarprofessorn John Curtice. Stanna-sidan kan visserligen få sympatiröster – men frågan är om de räcker.

– Varje förändring uppåt eller nedåt i opinionen är betydelsefull eftersom det är så jämnt, säger John Curtice, professor i statsvetenskap vid University of Strathclyde i Glasgow, och hänvisar till undersökningar som visar att lämna-sidan har ett övertag med fyra procentenheter.

– Minst en och en halv dags kampanjande har strukits av de sju dagar som återstod vid tidpunkten för mordet, det är inte goda nyheter för den sida som ligger under, säger han till TT.

Brexit

Risk för spekulationer

John Curtice är knuten till det oberoende institutet What UK thinks, som forskar om väljarnas inställning till EU. Rösten smälter samman med bullret från biltrafiken på Westminster Bridge i centrala London, bara ett stenkast från det brittiska parlamentet, när han bockar av intervjun under en promenad mellan två möten.

Han är noga med att poängtera att gärningsmannens motiv fortfarande är oklart – han refererar till Tommy Mair som ”the gentleman” med sedvanlig brittisk korrekthet – och säger att polisen med största sannolikhet kommer att vänta med att gå ut med detaljer om honom av rädsla för att påverka omröstningen.

– Det kan mycket väl bli så att vi får klara oss med rena spekulationer, vilket inte skulle vara särskilt behjälpligt, säger Curtice.

Ändrar ej uppfattning

Jo Cox gjorde sig känd för att värna om syriska flyktingar, både de som befinner sig inne i Syrien och de som tagit sig till EU, förklarar John Curtice. EU-förespråkarna kan därför hävda att invandringsmotstånd, som driver delar av befolkningen att rösta för ett utträde, kan leda till liknande händelser som mordet på Jo Cox.

– De EU-vänliga liberalerna tycker förmodligen så, men omröstningen avgörs inte av EU-vänliga liberaler, säger John Curtice.

Han påminner om att mordet på den svenska utrikesministern Anna Lindh under slutspurten till EMU-omröstningen 2003 inte gynnade ja-sidan.

– Vi borde vara försiktiga med att anta att de som röstar för att lämna EU på grund av invandringsfrågan skulle ändra sig eftersom en person kan ha skjutit någon på grund av en fråga som hänger ihop med en annan, säger Curtice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet