Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Foto: Henrik Montgomery, TT

Expert: Ryssland håller Lukasjenko vid makten

Publicerad

Demonstrationerna fortsätter i Belarus för att få landets president på fall. Men Aleksander Lukasjenko tycks bli kvar på sin post. Skälet är Ryssland.
– Västmakterna kommer inte utmana Ryssland, som är en kärnvapenmakt, om Belarus, säger experten Jakob Hedenskog.

I torsdags meddelade Rysslands president Vladimir Putin att landet upprättat en ”reservpolisstyrka” som kan ingripa på den Belarusiska ledaren Aleksander Lukasjenkos sida vid behov. I och med det verkar det som att Putin bestämt sig för att Lukasjenko får sitta kvar som president.

– Det har spekulerats efter valet och oroligheterna om att Ryssland väger olika alternativ, låta Lukasjenko sitta kvar eller försöka byta ut honom mot någon mer medgörlig person som är lojal med Ryssland, säger Jakob Hedenskog, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Enligt honom tyder nu allt på att Lukasjenko, för att få Rysslands uttalade stöd, tvingats böja sig på flera punkter i de pågående förhandlingarna om en unionsstat.

– Det finns ett avtal från 1999 om att upprätta en unionsstat mellan Ryssland och Belarus. Sedan 2015 har Ryssland ökat trycket i förhandlingarna och allt tyder på att när de träffades i december förra året så fick Lukasjenko ett ultimatum som han vägrade acceptera, men han kan ha tvingats böja sig nu, säger Hedenskog.

Moskva tar besluten

Det handlar bland annat om energifrågan, olja och gas men även att Ryssland vill öppna en flygbas i Belarus vilket Lukasjenko vägrat gå med på.

– Det kan till och med vara så att Lukasjenko tvingats gå med på att Belarus i allt väsentligt blir en del av Ryska federationen men med formell självständighet. Lukasjenko kan få sitta kvar, men i praktiken blir det i Moskva besluten tas. Lukasjenko blir en marionett till Putin, säger Hedenskog.

”Väst utmanar inte Ryssland över Belarus”

Om läget i Belarus inte lugnar ner sig så har Putin varit tydlig med att Ryssland kommer gå in.

– Västmakterna kommer inte utmana Ryssland, som är en kärnvapenmakt, om Belarus. Det enda medlet som finns är sanktioner. Likväl kommer Ryssland att rättfärdiga sitt agerande utifrån att västmakterna sägs hota Belarus och att Ryssland räddar sitt slaviska broderland, säger Jakob Hedenskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Belarus

Mer i ämnet