Per Thunholm är senior analytiker vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan. Foto: Gustaf Kilander / SVT

Experten: Alla länder hackar och buggar varandras ambassader

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet förnekar uppgifter om att landet skulle ha delat med sig av en påstådd ljudinspelning av misstänkta mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi till USA.

Risken för att bli avlyssnad finns alltid på ambassader och konsulat, enligt Per Thunholm som är senior analytiker på Försvarshögskolan.

– Det utgår alla från som håller på med känslig information, säger han.

Enligt den regeringsvänliga turkiska tidningen Yeni Safak finns en ljudspelning där det framgår hur Khashoggi torteras för att sedan mördas inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Journalisten besökte beskickningen den 2 oktober, och har inte setts till sedan dess.

Även Reuters har källor som berättat om en inspelning. Existensen av en sådan har dock inte bekräftats officiellt.

Turkiet nekar

På torsdagen 18 oktober rapporterade ABC News, med hänvisning till en högt uppsatt turkisk källa, att USA:s utrikesminister Mike Pompeo fått ta del av inspelningen under sitt besök i Turkiet i veckan. Pompeo nekar dock till detta.

– Turkiet har inte gett en ljudinspelning till (USA:s utrikesminister Mike) Pompeo eller någon annan amerikansk företrädare, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu till journalister vid ett besök i Albanien.

Vill inte avslöja sina metoder

Per Thunholm som är senior analytiker på Försvarshögskolan menar att det alltid finns en risk för att bli avlyssnad på ambassader och konsulat.

– Att Turkiet inte offentliggör bevisen tror jag beror på två anledningar. Det ena är att man aldrig vill avslöja sina metoder, exakt hur man har spelat in det här. Om man har ytterligare utrustning som man inte har hittat vill man heller inte avslöja det, säger han till SVT Nyheter.

Dödades inne på konsulatet

Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober och försvann sedan. Natten till lördag 20 oktober bekräftade den saudiske åklagare som håller i utredningen att Khashoggi ska ha dödats i samband med ett bråk inne på det saudiska konsultatet i Istanbul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.