Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor och svar om illegalister

Experten om gripne spionen: ”Världsunikt med avslöjande”

Uppdaterad
Publicerad

Den norska säkerhetspolisen PST avslöjar att en påstått brasiliansk akademiker är en rysk illegalist – eller så kallad sovande spion. Två saker är unika med avslöjandet, säger Thom Thavenius, stf säkerhetschef på SVT och tidigare analytiker på Säpo.

– Det första är att en misstänkt illegalist aldrig har gripits i landet förut och det andra är att vi får reda på det, säger han.

Det är första gången som en misstänkt illegalist – en sovande agent – avslöjas och grips i Norge. Det handlar om den brasilianske gästforskaren som på Tromsö universitet skulle forska på den säkerhetspolitiska situationen i Arktisområdet.

Hans kollegor kände honom som en trevlig och nyfiken person som ”gillade kyla och vinter mycket mer än värme”. Men vad de inte visste var att han befunnit sig i Norge under falsk identitet, och enligt PST, egentligen arbetade för den ryska underättelsetjänsten.

Unikt att säkerhetstjänsten berättar

Thom Thavenius, ställföreträdande säkerhetschef på SVT och före detta förste analytiker på Säpo, säger att det finns många överväganden som en säkerhetstjänst gör när man genomför den här typen av gripande, och dessutom väljer att gå ut med information om det.

– De kan vara rättsligt betingade, eller att de vill visa att man har kapacitet. Det är också en signal till den organisation som ligger bakom, säger Thavenius och fortsätter:

-  Men då ska man ha med sig att en kontraspionageverksamhet som kommer en illegalist på spåren, är högvilt. Det krävs en enorm strategisk resurs bakom.

Norges naturgasresurser kan vara anledningen

Sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina har Ryssland inte kunnat leverera naturgas till Europa i samma utsträckning som tidigare. Samtidigt har Norge ersatt mycket av den distributionen, och den norska naturgasen har därmed blivit en strategisk fråga för hela Europa, menar Thom Thavenius.

– Många pekar på att det inte är helt ologiskt att Ryssland då har intresse av att skapa oro i Norge på grund av den rollen som landet har kommit att spela nu när det inte är Ryssland som levererar naturgas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.