Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, varför Putin rekryterar dömda brottslingar till striderna i Ukraina. Foto: Pavel Golovkin/AP och Simon Krona/SVT

Experten: Därför rekryterar Ryssland dömda brottslingar till kriget i Ukraina

Publicerad

Att Ryssland letar nya soldater i landets fängelser är ett av flera försök att ersätta förlusterna i Ukraina. Det menar Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

– De har förlorat en tredjedel av sina markstridsförband i striderna i Ukraina. Nu försöker man dammsuga och hitta folk som vill slåss, säger han.

Problemet för Ryssland är att de inte kan införa allmän mobilisering, enligt Hedenskog. Det skulle ses som ett erkännande av att det som pågår i Ukraina är ett krig – till skillnad från ”militär specialoperation” som det kallas från officiellt håll i Ryssland.

– Det skulle vara väldigt impopulärt att massmobilisera. Det viktigaste för Putin är inte kriget i Ukraina, utan det är att få sitta kvar och behärska makten.

Istället har Ryssland försökt rekrytera bland till exempel kosacker och tjetjener, eller bland utländska legosoldater i Syrien. Det har också gjorts försök med regionala frivilligförband – alltså att Rysslands olika regioner skaffar fram frivilliga.

Men varför börjar Ryssland nu leta bland dömda brottslingar? Hör Jakob Hedenskog förklara i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer