Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Experten om brexit: Väldigt många frågetecken kvar

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien och EU har återigen lyckats enas om ett Brexitavtal. Men nu återstår det kanske tuffaste hindret för Boris Johnson, att få det godkänt av parlamentet.
– Frågetecknen är, som alltid med Brexit, jättemånga, säger James Savage från nyhetstidningen The Local.

Theresa May försökte och misslyckades tre gånger. Nu är det Boris Johnsons tur att försöka tröska ett brexitavtal genom det brittiska parlamentet. Men att ett avtal överhuvudtaget är på plats är ett viktigt första steg, förklarar James Savage.

– Det är ett första steg i den här processen som innebär att det finns någonting nytt för parlamentet att ta ställning till.

– Men frågetecknen är, som alltid med Brexit, jättemånga, säger James Savage.

Krävs stöd från flera håll

Ett stort hinder för den sittande regeringen är att det nordirländska stödpartiet DUP meddelat att de inte kommer rösta för avtalet.

Och även om DUP skulle ändra sig krävs sannolikt stöd från ytterligare grupperingar för att nå en majoritet i parlamentet. Exempelvis de mer pro-europeiska Tory-parlamentariker som tidigare i år uteslöts ur partiet.

– Man behöver få in dem i partiet igen men det kommer vara svårt. Det här avtalet innebär en ännu hårdare brexit än Theresa Mays avtal, säger James Savage.

Får man med sig både DUP och de uteslutna Tory-ledamötena har man sannolikt en majoritet i parlamentet. Men det förutsätter också att de mer euroskeptiska parlamentarikerna inom Tory-partiet röstar för avtalet.

– Boris Johnson måste få alla med sig, säger James Savage.

Hoppas på Labourstöd

Ett annat alternativ är att Boris Johnson eventuellt får stöd av en grupp Labourparlamentariker.

– Det finns ungefär 30 Labourledamöter som säger att de vill ha ett avtal och skulle vara beredda att rösta igenom ett avtal, men kanske inte vilket avtal som helst, säger James Savage.

– De kommer dock sättas under press av Labourledningen som istället vill att avtalet godkänns genom en ny folkomröstning.

Boris Johnson är ju på väg till EU-toppmötet, hur ska han hinna med allt det här innan lördag då parlamentet eventuellt röstar?

– Han kommer hålla samtal med alla grupperingar, men det kommer inte vara enkelt. Det kommer bli väldigt väldigt svårt, säger James Savage.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet