Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör William Alberque, direktör vid ansedda International Institute for Strategic Studies (IISS). Foto: Mikhail Metzel/AP/SVT

Expert: Rysslands ”paus” från kärnvapenavtal innebär stoppade vapeninspektioner

Uppdaterad
Publicerad

I sitt linjetal på tisdagen sa Rysslands president Vladimir Putin att Ryssland tar ”paus” från New Start – det sista kvarvarande avtalet som reglerar Rysslands och USA:s strategiska kärnvapen.

– Det innebär att Ryssland stoppar vapeninspektionerna, säger William Alberque, direktör vid ansedda International Institute for Strategic Studies (IISS).

William Alberque har mer än 25 års erfarenhet av vapenkontroll och nedrustningsfrågor. Han tjänstgjorde tidigare som chef för Natos avdelning för vapenkontroll och nedrustning (ACDC) och är nu chef för avdelningen för vapenkontroll vid brittiska IISS.

Alberque säger att Putins uttalande om en ”paus” från det bilaterala New Start-avtalet mellan USA och Ryssland är djupt oroande.

– Det är en hemsk utveckling för säkerheten på båda sidorna.

Rysk interkontinental ballistisk robot Yars uppges testas i Kura i Ryssland under kärnvapenövning. Foto: Rysslands försvarsministerium 19 februari 2022

”Paus” existerar inte

Alberque betonar att det inte finns något som kan benämnas ”paus” i New Start-avtalet. Antingen är man med eller inte. USA erkänner inte begreppet ”paus” – om det inte finns beskrivet i avtal.

Kremls besked innebär sannolikt att Ryssland nu sätter definitivt stopp för båda sidornas kontroller av varandras strategiska kärnvapen.

– Vad detta betyder är att Ryssland inte kommer att skicka eller ta emot några inspektioner/inspektörer. De kommer inte längre att skicka några underrättelser, som ju är livsnerven i fördraget, säger William Alberque.

Han betonar att USA:s och Rysslands vapenkontroller är viktiga instrument för att skapa lugn på båda sidor och undvika missförstånd.

En rysk Topol-M interkontinental ballistisk. Foto: AP arkivbild

Ska gälla till 2026

Det nuvarande avtalet gäller till 2026 och beskedet från Putin innebär att båda sidorna på kort tid kan öka antalet operativa kärnvapen kraftigt.

– Det här innebär att vi kan gå från att de två sidorna har utplacerat 1 550 strategiska stridsspetsar vardera, till att båda sidor placerar ut så många som 4 000 eller 5 000 vardera. Och detta kan ske inom några månader, eftersom de har stridsspetsar i lager som kan flyttas till aktiva kärnvapenarsenaler. Så det är en väldigt dålig situation.

Sipri: ”Avsiktlig osäkerhet”

Dan Smith, som är chef för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, säger att han är inte förvånad över Putins besked. Kreml har för avsikt att destabilisera.

– Även om president Putin inte har dragit tillbaka Ryssland från fördraget har han skapat osäkerhet. Detta är förmodligen avsiktligt, men det kan också vara farligt i dagens atmosfär av uppskruvad fiendskap.

Här kan du utforska världens kärnvapenstyrkor.

Fakta om New Startavtalet

Avtalet Nya Start (New START) har bidragit till en kraftig minskning av de strategiska robotarna sedan kalla kriget tog slut. De används mot strategiska mål som militärbaser och större städer.

Det är det sista kvarvarande kärnvapenavtalet mellan USA och Ryssland som reglerar antalet stridsspetsar och innefattar ömsesidiga inspektioner.

De två länderna har tillsammans drygt 90 procent av världens samlade kärnvapen.

Källa: Sipri/IISS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.