Expert: Högst sannolikt att det är ”guldtåget”

Uppdaterad
Publicerad

Det är högst sannolikt att det är det mytomspunna tåget från andra världskriget man nu har hittat. Nu kommer det bli en lång process om vem som egentligen har rätt till skatten. – Om det nu är en skatt, det kan lika gärna vara vapen, säger författaren Anders Rydell som fördjupat sig i nazisternas plundringar.

– Vi vet ju ännu inte om det är sant, men det skulle inte alls vara förvånande om det faktiskt är guldtåget, säger Anders Rydell, författare tiill boken ”Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter”.

Mellan åren 1933 och 1945 stal nazisterna miljontals antikviteter, konstverk, böcker och guld. På order från Hitler sändes specialtränade trupper ut över Europa för att plundra. De allra främsta verken skulle visas på Hitlers planerade Führermuseum.

Rätt område

I decennier har lycksökare sökt efter det mytomspunna ”guldtåget”. Enligt hörsägen rör det sig om tre tyska tåg lastade med 300 ton guld, juveler och vapen som försvann i krigets slutskede.

– Det som talar för att det faktiskt är guldtåget som man nu har hittat är att det är rätt område i Nedre Schleisen (Sląsk). Just där vid gränsen mellan Polen, Tyskland och Tjeckien gömde nazisterna mycket av sina byten på slott, i gruvgångar och i de underjordiska fabriker man hade där. Fabrikerna hade man byggt under jord för att skyddas mot flygbombningar under kriget,  säger Anders Rydell.

Avslöjade hemligheten på dödsbädden

På en presskonferens den 2 oktober sa Polens kulturminister att man är 99 procent säker på att det är guldtåget som har återfunnits. Genom så kallad markscanning ska tåget synas på bild. Men några bilder har ännu inte offentliggjorts. 

– Så ännu kan vi ju inte veta helt säkert att det är sant. Man ska veta att det finns mycket mytbildning kring naziskatter och framför allt guld. Guld har en särskild symbolik därför att man rent, bokstavligen, stal guld ur sina offers munnar. Nazisterna var besatta av guld och att genom att stjäla guld från judarna så berövade man också deras ekonomiska makt, säger Anders Rydell.

Hoppas på en arkivskatt

Mycket talar alltså för att det är guldtåget som hittats då det är gömt i en underjordisk tunnel och man kommer behöva gräva fram det. Risken är också stor att området är minerat, menar Rydell.

– Och det kan lika gärna vara lastat med vapen. Men för egen del hoppas jag att man hittar en arkivskatt på tåget. Dokument som skulle kunna ge ny kunskap och nazismen och deras brott. Guld är ju i sig ganska ointressant och är det guldtackor är de ju inte särskilt intressanta att se utställda på ett museum, säger Anders Rydell.

Vem har rätt till skatten?

Oavsett vad som finns på tåget kommer detta att bli en lång historia. Enligt polsk lag ska de som hittar en skatt få tio procent av fyndets värde. Och detta är, enligt Rydell, en anledning till hemlighetsmakeriet – att man förhandlar om en eventuell hittelön och vem som egentligen har rätt till skatten.

– Det som kommer bli mest komplicerat är den politiska situationen. Polen har en stor ovilja att lämna tillbaka nazistulna skatter till judiska ättlingar eftersom man har svårt att se sig som förövare, utan vill mer se sig bara som offer. De vill inte riktigt se att det också fanns en utbredd antisemistism i Polen, då som nu, säger Anders Rydell.

Naziregimens plundringar

Speciella insatsgrupper under ledning av naziledare med kunskaper i konst sattes in för att ”ta hand om” värdefulla objekt först och främst från judar. Senare inkluderade ”införskaffandet” även icke judars samlingar och ägor.

En mycket aktiv naziledare var Herman Göring som gjorde ett flertal resor till Paris där han valde ut konstföremål till sig själv och Adolf Hitler. En speciell enhet kallad ERR administrerade rövandet. 21.000 föremål togs enbart från det ockuperade Frankrike.

Efter kriget samlade segermakterna USA, England och Frankrike ihop de man kunde finna av det stulna till München. De länder och privatpersoner som blivit bestulna fick söka tillstånd att återfå föremålen. Många föremål återkrävdes aldrig då deras ägare många gånger redan dödats av nazisterna.

2011 upptäcktes en stor konstsamling i München, men nyheten offentliggjordes först 2013. Över tusen försvunna föremål återfanns i Cornelius Gurlitt samlingar med verk av bland andra Marc Chagall, Otto Dix, Henri Matisse och Renoir till ett värde av 1.3 miljarder euro.

Någon vecka senare återfanns ytterligare 22 storverk i en lägenhet i Stuttgart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.