Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det blir inget krig mellan USA och Ryssland som en del fruktar” säger Jan Hallenberg, forskningsledare Utrikespolitiska Institutet.

Experten: ”Inget krig mellan USA och Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Trots hårt tonläge mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar och ökad militär aktivitet vid ukrainska gränsen säger Jan Hallenberg, expert på amerikansk säkerhetspolitik, att en beväpnad konflikt mellan länderna är osannolik.

– Det blir inget krig mellan USA och Ryssland som många fruktar.

När USA:s och Rysslands utrikesministrar möttes under säkerhetsorganisationen OSSE:s möte i Stockholm stod Ukrainakonflikten högt på dagordningen.

Rysslands ökade militära aktivitet nära Ukrainas gräns de senaste veckorna har väckt oro i såväl Kiev som i Nato och EU-länder och tonläget mellan ministrarna var bitvis hård. Trots det upptrappade läget menar Jan Hallenberg, expert på amerikansk säkerhetspolitik på Utrikespolitiska institutet, att en beväpnad konflikt mellan USA och Ryssland är osannolik.

– NATO kommer inte svara med militärt våld och det vet båda parter. Därför har NATO ett så högt tonspråk, man försöker hota Ryssland men med sanktioner, inte militärt våld. Det blir inget krig mellan USA och Ryssland som många fruktar, säger Jan Hallenberg i SVT:s Aktuellt.

”Ingen given lösning”

Utrikesministrarna kom under torsdagens möte överens om att ha fortsatt dialog i syfte att undvika konflikt. Jan Hallenberg säger att det inte är givet att länderna kommer fram till en gemensam lösning – mycket på grund av deras fundamentalt olika syn på situationen.

– USA anser att varje land i Europa själv ska kunna välja sin egen säkerhet medan Ryssland anser att de länder som ligger allra närmast Ryssland måste ta hänsyn till ryska säkerhetspolitiska intressen. I nuläget svårt att se hur det här ska kunna lösas, de har för olika synsätt, säger han.

Stark militär kan verka avskräckande

Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier, understryker att den ökade militära närvaron vid den rysk-ukrainska gränsen är mycket allvarlig. Sanktioner och en allt starkare ukrainsk militär kan dock verka avskräckande.

– Om det är något Putin vill undvika så är det att ryska soldater ska dö i ett krig som de inte förstår varför de är där för, säger Martin Kragh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer