Lavrov: Ökad risk för militär konfrontation

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Antony Blinken varnar Ryssland för ”allvarliga följder” om landet fortsätter att konfrontera Ukraina.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för ”mardrömsscenariot” militär konfrontation.

Ukrainakonflikten står högt på dagordningen då säkerhetsorganisationen OSSE:s 57 medlemsstater samlas utanför Stockholm. Det är första gången på flera år som USA:s och Rysslands utrikesministrar träffas på organisationens möten.

Rysslands ökade militära aktivitet nära Ukrainas gräns de senaste veckorna har väckt oro och ilska såväl i Kiev som i kretsen av Natoländer.

Ukrainas regering hävdar att landets mäktiga granne i öst har mobiliserat 115 000 soldater, bland annat på den annekterade Krimhalvön och i de två regionerna i östra Ukraina som ockuperas av ryskstödda separatister.

När Antony Blinken träffade Sergej Lavrov i cirka 30 minuter på torsdagen varnade han för sanktioner mot Ryssland om landet skulle invadera Ukraina, enligt en källa nära Blinken. Samtidigt ska han ha poängterat att USA vill undvika konflikt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

De två stormakternas utrikesministrar kom under sitt möte – som enligt en amerikansk UD-källa var ”allvarligt och affärsmässigt” – överens om att de två länderna ska fortsätta sin dialog.

– Vi vill, som president Putin har sagt, inte ha några konflikter, sade Lavrov till journalister.

”Ukraina utgör inget hot”

Antony Blinken säger vid en presskonferens under eftermiddagen att USA:s stöd för Ukraina kvarstår.

– Trots en massiv rysk desinformationskampanj utgör Ukraina inte på något sätt ett hot mot Ryssland eller söker konfrontation på ett sätt som skulle rättfärdiga militär intervention. Det enda hotet är det som handlar om ny rysk aggression, säger Blinken under en pressträff och berättar att han under sitt möte med Rysslands utrikesminister tydliggjort USA:s farhågor.

USA är redo att arbeta med båda parter för en diplomatisk lösning på en kris som inte gynnar någons intressen, säger Blinken.

Under förmiddagen sade Antony Blinken vid sitt tal till OSSE-mötet att det bästa sättet att avvärja en kris är diplomati.

– Vi uppmanar Ryssland att respektera Ukrainas självständighet och territoriella integritet, och att trappa ned.

”Allvarliga följder”

Tidigare under förmiddagen sade Sergej Lavrov till OSSE-mötet att han gärna ville höra Washingtons åsikt om vad Ryssland bör göra för att nå en fredsöverenskommelse när det gäller östra Ukraina, enligt Reuters.

Lavrov anklagar Nato för komma allt närmare den ryska gränsen, men uppgav att Ryssland är öppet för dialog.

– Alliansens militära infrastruktur kommer närmare Rysslands gränser. Mardrömsscenariot militär konfrontation kommer tillbaka.

Lavrov säger att han hoppas att Rysslands förslag om en ny europeisk säkerhetspakt ska övervägas.

– Nato vägrar att konstruktivt granska våra förslag för att minska spänningarna och undvika farliga incidenter.

OSSE är med sina 57 medlemsländer världens största regionala säkerhetsorganisation. Syftet är att verka konfliktförebyggande, bland annat genom rustningskontroll, valövervakning, säkerhetsskapande åtgärder och stöd till demokratiuppbyggnad.

Utöver Ukraina ska även bland annat klimatet, jämställdhetsaspekter av säkerhetspolitik och konflikten i Nagorno-Karabach diskuteras, liksom situationen i Belarus och migrantkrisen vid landets gränser mot EU-grannarna Polen och Litauen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.