Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Jonsson, docent i krigföring vid Försvarshögskolan: ”Ukraina är noggranna med att slå mot militära mål för att inte förlora den moraliska överlägsenheten” Foto: SVT och Ukrainska försvaret/www.mil.gov.ua.

Ukrainas nya taktik – modifierade drönare från sovjettiden

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska militären tycks använda en ny taktik – modifierade drönare från sovjettiden som har räckvidd att nå mål långt inne i Ryssland.

– De har 100 mils räckvidd, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan.

I veckan attackerades det ryska strategiska bombflygets baser i regionerna Rjazan och Saratov, belägna cirka 50 mil från ukrainskkontrollerat territorium, med vad som tros vara egentillverkade drönare.

Vad som utmärker drönarna är att de har kapacitet att flyga betydligt längre än de drönare som Ukraina har använt sig av tidigare under kriget.

– Det här är en spanings-UAV som byggdes i slutet av sovjettiden på 70- och 80-talet, som man nu verkat ha modifierat och som har 100 mils räckvidd, säger Oscar Jonsson.

”Ett misslyckade för det ryska luftförsvaret”

Enligt Oscar Jonsson är attackerna anmärkningsvärda av två skäl.

– Det första är att det är de första attackerna som Ukraina genomför djupt inne på ryskt territorium, vilket är ett misslyckande för det ryska luftförsvaret. Det andra är att båda de här flygbaserna är placering för det ryska strategiska bombflyget. Ryssland har tre sådana baser i hela landet. Just nu är det strategiska bombflyget kritiskt för Rysslands strategi att bomba ukrainsk civil infrastruktur och elnätverk, säger han.

Att Ukraina har lyckats slå så långt in i Ryssland ger en psykologisk effekt på den ryska militären, menar han.

– Nu har Ukraina visat att man kan slå Ryssland inne på djupet. Det andra är att det blir svårare för det ryska strategiska bombflyget. Man måste tänka annorlunda, man måste kanske flytta dem längre från frontlinjen, vilket gör att Ukraina får bättre förvarning när det kommer stora robotattacker, säger han.

Har inte tagit på sig attackerna

Ukraina har inte officiellt tagit på sig attackerna, men flera bedömare – och Ryssland – anklagar den ukrainska militären för att ligga bakom dem. Dessutom har det ukrainska flygvapnet i ett Twitter-inlägg insinuerat att det är de som är ansvariga.

”Rjazan, Ryssland. Vad hände?”, skrivet flygvapnet, ackompanjerat av två bilder på två förstörda ryska bombflygplan.

Varför attackerar inte Ukraina mål i Moskva? Hör Oscar Jonsson förklara i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.