Lågor och rök från skogsbränderna. Här utanför byn Vallseco. Foto: Borja Suarez/TT

Experten om bränderna på Gran Canaria: ”I princip osläckbara”

Uppdaterad
Publicerad

De stora skogsbränderna på Gran Canaria är fortfarande inte under kontroll. Och släckningsarbetet försvåras av den det blåsiga vädret.
– Jag betraktar nog de här bränderna om i princip osläckbara, med de väderförhållandena som råder just nu, Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Branden ska vara så stor som 6 000 hektar och omkring 9 000 människor ska ha evakuerats, rapporterar spanska public service-bolaget RTVE. Både naturreservat och populära turistdestinationer hotas av lågorna.

Enligt Spaniens jordbruksminister Luis Planas är räddningsinsatsen på ön en av de största i landets historia.

– I dag och i morgon är avgörande för hur branden kommer att sprida sig. Det betyder absolut inte att den är släckt inom två dygn, en sådan här brand förändrar ju sig över tid. Men nu står vi inför ett avgörande skede, säger han under en presskonferens på måndagen.

”Väldigt intensiva”

Enligt Leif Sandahl, brandingenjör på MSB, är bränderna i regionen betydligt mer extrema än de skogsbränder vi har i Sverige.

– Sådana här bränder som sker i området är väldigt intensiva eftersom det blåser ofta kraftigt och är torr luft, det kommer ingen nederbörd. Dessutom är den torra vegetationen på Gran Canaria ganska brandbenägen i sig, säger han.

Hur illa kan det bli på Gran Canaria?

– Spridningen sker ju så länge det finns något brännbart framför branden, att gå in med vatten från flyg tror jag inte är möjligt. Man kan begränsa bränderna bakom och i kanterna, och använda de naturliga terränghinder som finns – eller partier utan något brännbart. Men det är inte så lätt, det kräver planering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.