Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cecilia Wassén, lektor och docent vid Uppsala universitet och expert på Dödahavsrullarna, om det historiska fyndet. Foto: SVT/Reuters

Experten om fyndet: ”Väldigt viktigt för forskningen”

Uppdaterad
Publicerad

De 2000 år gamla Dödahavsrullarna har gett en ny ingång i historien och nu har ännu ett fynd hittats av arkeologer i Israel. Upptäckten består av dussintals nya fragment av Dödahavsrullar som hittades i den så kallade ”The Cave of Horror” grottan, söder om Jerusalem. 

– Det ger oss mer material från de riktigt tidiga texterna, berättar experten Cecilia Wassén.

Under en längre tid har arkeologer i Israel undersökt ett område på över 80 kilometer i radie i hopp om att hitta historiska artefakter och äntligen har man gjort ett genombrott.

– Man har hittat fragment ifrån bibelböcker i Septuaginta, den äldsta bevarade översättningen av Gamla Testamentet på grekiska, berättar Cecilia Wassén som är lektor och docent i Nya testamentets exegetik vid Uppsala universitet.

– Undersökningar i den här skalan har aldrig utförts på den här platsen. Vi undersökte över 100 kilometer av klippväggarna och nu kan ni se resultatet, säger Eitan Klein, säkerhetsansvarig vid Israels antikmyndighet till Reuters.

Det är första gången som fragment av rullarna omedelbart har tagits till ett laboratorium, vilket leder till att man nu kan studera dem på ett bättre sätt. 

Se mer av det historiska fyndet i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer