Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör terrorexperten: Vilka motiv finns för att slå till mot Ryssland? Foto: SVT. STRINGER / AFP.

Detta pekar mot att IS ligger bakom terrorattacken i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

IS Khorasan har gått ut i olika propagandakanaler och tagit på sig dådet i Moskva. Det ska enligt terrorexperten Hans Brun vara trovärdiga tecken på att det är en IS-filial som ligger bakom dådet.

– De uppgifter som publiceras där brukar vara relativt trovärdiga, säger han till SVT.

Grupperingen IS Khorasan har verkat i ungefär tio år och har sina rötter i Afghanistan och Pakistan.

– I huvudsak har man legat i konflikt med talibanerna i Afghanistan då man tycker att de är för mjuka och inte tillämpar de islamistiska principerna tillräckligt strikt, säger Hans Brun.

Terrorattack i Moskva

IS Khorasan har utfört flera blodiga terrordåd i Afghanistan och är nu hårt pressade av talibanstyret i landet.

– I samband med det har man flyttat mer och mer verksamhet till grannländer. Men man har också försökt genomföra attacker i Västeuropa och Ryssland.

Terrorhotet har ökat

Hans Brun menar att risken att IS Khorasan utför terrordåd i Ryssland och västvärlden har ökat under senare år. Detta med anledning av den bristande insynen i Afghanistan.

– Säkerhetsläget mellan Ryssland och västvärlden har försämrats, vilket betyder att säkerhetstjänsterna tvingas fokusera och lägga resurser på att bevaka varandra. Det gör att trycket på jihadistiska grupper minskar.

Hör Hans Brun berätta mer om gruppen och varför de tros ha slagit till i Ryssland i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet