• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den senastetiden har sociala medier svämmat över av rykten om att Kadyrov skulle vara svårt sjuk.

Experten: Kadyrovs död riskerar att destabilisera Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Många rykten florerar om att den ryska delrepubliken Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov är svårt sjuk. Oavsett vad som är sant skulle många i Tjetjenien fira den dag då Kadyrov inte längre finns, enligt en expert som SVT Nyheter talat med.

Ramzan Kadyrov har styrt den ryska delrepubliken sedan 2007 då han utsågs av Vladimir Putin. Tjetjenerna har utkämpat två blodiga krig mot ryska styrkor. I det första kriget stred Kadyrovs far, Achmat, för Tjetjeniens självständighet. När det andra kriget bröt ut hade han bytt sida och förklarat trohet till Kreml.

När han mördades i ett terrordåd 2004 ärvde hans son det löftet, en uppgift han mer än väl uppfyllt. Under kriget i Ukraina har Ramzan Kadyrov visat sin lojalitet genom att bistå med trupper.

– Samtidigt är kriget impopulärt hos invånarna i Tjetjenien. Krigsbrotten påminner dem om brotten mot deras egna anhöriga under de båda Tjetjenienkrigen. Massgravar, tortyr och avrättningar är ord som alla i Tjetjenien har en relation till, säger SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson som bevakat Tjetjenien ända sedan det första kriget bröt ut 1994.

Ses av Kreml som garant för stabilitet

Enligt Alexander Tjerkasov, expert på Norra Kaukasus på människorättsorganisationen Memorial, skulle många av Tjetjeniens invånare fira den dag Kadyrov inte längre finns. Samtidigt räds många också den dagen eftersom Kadyrov är en garant för att de själva ska undkomma straff för brott de begått.

– Kadyrov tillåter vare sig att något nytt krig bryter ut eller att de som deltog i tidigare krig utsätts för repressalier. För Moskva utgör han samtidigt en garant för stabilitet i Norra Kaukasus, säger Tjerkasov.

Oklart vad som händer efter Kadyrov

Enligt Elin Jönsson kommer Kreml troligen att  försöka ersätta Kadyrov med någon som får samma uppgift.

– Men samtidigt bygger överenskommelsen mellan Putin och Kadyrov mycket på deras personliga relation och många inom den ryska förvaltningen ogillar Kadyrov. Frågan är vad som händer den dag då både Putin och Kadyrov är borta, säger Elin Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.