Rouzbeh Parsi beskriver Saudiarabiens agerande som desperat. Den andra bilden visar Khashoggi på väg in till konsulatet i Istanbul. Foto: Utrikespolitiska institutet samt Handout/TT

Experten om Saudiarabiens agerande: ”Korkat”

Uppdaterad
Publicerad

Fel på fel på fel.
Så beskriver Mellanösternexperten Saudiarabiens agerande efter det misstänkta mordet på journalisten Jamal Khashoggi.
– De är desperata, säger Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet.

Den 2 oktober klockan 13.14 togs den sista bilden på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som misstänks ha mördats och styckats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Sedan dess har Saudiarabien gett en rad olika förklaringar till vad som egentligen hände – först hävdade regimen att Jamal Khashoggi var i livet.

Enligt Rouzbeh Parsi – Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet och lektor vid Historiska institutionen vid Lunds universitet, avdelningen för mänskliga rättigheter – tyder regimens beteende på desperation.

– De famlar i mörkret efter någonting att ge åt Donald Trump-administrationen så att de kan rädda kronprins Mohammed bin Salman och sitt allmänna rykte, säger han och fortsätter:

– De är desperata, det här har inte alls gått som regimen hade tänkt. Reaktionerna har också blivit kraftigare då turkarna kontinuerligt har matat medierna med nya detaljer. Det är dessutom detaljer som gör det rätt plausibelt att turkarna vet att det inte bara är hittepå.

”De har outsourcat allt”

Rouzbeh Parsi är inte förvånad över regimens agerande.

– Nej, Saudiarabien spenderar miljontals dollar på lobbyism och reklam i Washington, Bryssel och London varje år. De har också investerat enorma pengar i fastigheter och företag i västvärlden som ett sätt att försäkra sig om att det finns många som bekymrar sig om deras väl och ve, säger han och fortsätter:

– Men det innebär också att de i sedvanlig ordning, precis som när det gäller deras militär, har outsourcat allt.

Den här gången var alltså regimen tvungen att förlita sig på inhemsk kompetens.

– Då kommer de med sådana här dumheter i stället.

Experten: ”Klumpigt och korkat”

Regimens första reflex var alltså att blåneka att något hänt Jamal Khashoggi.

– Sedan säger någon att det inte funkar och att de måste erkänna att något faktiskt har hänt. Då säger de plötsligt att han dog och kommer med en osannolik förklaring till hur det gick till. Ändå kan de inte förklara var kroppen är. Det är fel på fel på fel.

Tror du att regimen hade väntat sig de här starka reaktionerna?

– Nej. Dels tror jag att de var så klumpiga att de inte insåg att turkarna självfallet skulle bugga deras konsulat. Jag tror inte att de skulle ha gjort något sådant här korkat om de visste att någon utomstående höll koll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet