Politikanalytikern Jacek Kucharczyk menar att polska regeringens ställningstagande är ett sätt att få egen politisk vinning. Foto: EBU

Politikexperten: Regeringen använder Ikea för politiska poäng

Uppdaterad
Publicerad

En Ikea-anställd i Polen menar att han fått sparken på grund av sina åsikter om hbtq-personer. Händelsen har uppmärksammats av flera polska politiker – och en politiker har till och med uppmanat till bojkott av företaget. Den politiske analytikern Jacek Kucharczyk menar att regeringen använder händelsen för egen politisk vinning.

– Det är skandalöst.

Så uttrycker sig Polens justitieminister Zbigniew Ziobro om att en tidigare Ikea-anställd avskedats efter att ha publicerat homofobiska bibelcitat på möbeljättens intranät.

Den sparkade mannen är, i likhet med 90 procent av landets befolkning, katolik och menar att det handlar om religionsdiskriminering. Företaget å sin sida uppger i ett pressmeddelande att det inte är mannens trosuppfattning som är ett problem, utan att han uttrycker sina åsikter på ett sätt som kränker andra människor.

Zbigniew Ziobro har tillsatt en utredning för att ta reda på om företagets agerande strider mot polsk lag.

Politisk analytiker: ”Bra politiskt bränsle”

Det styrande partiet i Polen, Lag och rättvisa, har gjort försvarandet av vad de kallar ”familjevärderingar” till ett tungt politiskt narrativ. Det menar Jacek Kucharczyk, politisk analytiker.

– Det är väldigt bra politiskt bränsle för dem. Försvarsministern har varit en öppen motståndare till hbtq-rättigheter, säger han.

Det är också därför som Ikea-incidenten blivit så uppmärksammad, menar Kucharczyk.

– Det ger dem en chans att spänna musklerna som försvarare av vanligt folk mot det de kallar främmande värderingar.

Polariserande fråga

Den polska befolkningen är väldigt polariserad i frågor om hbtq-rättigheter, och det finns in ingrodd homofobi bland delar av den, enligt Kucharczyk.

– Men samtidigt sker det förändringar. Många människor blir mer och mer accepterande, säger han.

Han menar att det är något Lag och rätt är medvetna om, och att de därför försöker hålla kvar narrativet om att det sker en attack mot polska värderingar levande.

– Jag tror att de vet att de har begränsat med tid, eftersom det polska samhället är på väg åt ett håll som de inte uppskattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.