Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om fallet och de diplomatiska kontakter som sker nu. Foto: Morgonstudion

Experten om fängslade Johan Floderus: Kan inte utesluta att fångväxling sker

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT har Iran begärt att Johan Floderus ska vara en del av en fångväxling för att få hem livstidsdömde Hamid Noury. En lösning som Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms Universitet, inte bedömer vara helt osannolik. 

– Jag kan inte utesluta ett scenario där Sveriges regering blir tvungen att vika sig för påtryckningar från Iran, säger Said Mahmoudi.

Svenska Johan Floderus har suttit fängslad i Iran i över 500 dagar, anklagad för spioneri.

– Det har hänt många gånger att utländska medborgare grips i Iran och anklagas, i de flesta fall, för spioneri. Därefter börjar en process av förhandlingar med den stat personen kommer från, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms Universitet, i Morgonstudion.

Johan Floderus fängslad i Iran

Förhandlingarna syftar till att antingen släppa en dömd fånge eller i vissa fall om att frigöra pengar som är frysta i andra länder på grund av sanktioner.

– Så är inte fallet med Sverige. Det finns inga pengar, utan vad som finns är en iranier här som har dömts till livstids fängelse för allvarliga brott, säger Said Mahmoudi.

61-årige Hamid Noury dömdes i Stockholms tingsrätt för mord och folkrättsbrott. Domen är överklagad till hovrätten. 

– I det här fallet är det ganska solklart att de vill ha den här fången tillbaka till Iran. Iran ser rättegången i Sverige som något som planerats av svenska regeringen med hjälp av Mujaheddin, den största oppositionella organsationen i Iran. De ser det som ett politiskt mål som är viktigt för dem, säger Said Mahmoudi.

Hur sannolikt är det att Sverige skulle genomföra en fångväxling? Hör Said Mahmoudi i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet