Vladimir Putin har guldläge att öka Rysslands inflytande över Belarus, enligt Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Foto: Henrik Montgomery/TT och Reuters

Experten: Under en täckmantel av demokratisering hoppas Ryssland öka sitt inflytande

Publicerad

En försvagad Lukasjenko kommer ha svårt att stå emot Putins krav på att ingå i en unionstat. Det är vad som står på spel inför mötet mellan de båda ledarna under måndagen, enligt Rysslandskännaren Jacob Hedenskog. På sikt kan Rysslands makt utökas.
– Under en täckmantel av demokratisering och konstitutionella förändringar hoppas Ryssland öka sitt inflytande över det belarusiska politiska och ekonomiska systemet, säger han till SVT Nyheter.

Rysslands president Vladimir Putin och Belarus dito, Alexander Lukasjenko, möts under måndagen i Sotji. Enligt den officiella agendan ska mötet handla om energi, handel och strategiska partnerskap.

Vad vill Putin?

– För Putins del är det viktigt att han lyckas driva igenom det tjugo år gamla avtalet som handlar om att Belarus och Ryssland ska bli en unionsstat, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på totalförsvarets forskningsinstitut, FOI,

Efter flera veckors protester och efter att ha klippt banden med väst befinner sig Lukasjenko i en försvagad ställning. Något som Putin ser som en möjlighet att få igenom sina krav i det gamla avtalet, som inte efterlevts fullt ut tidigare då Lukasjenko gjort motstånd.

Vad hoppas Lukasjenko på?

Lukasjenko vill sitta kvar vid makten, men då västmakterna inte längre erkänner honom som en legitim president, ser han i sin tur Putin som den enda kvarvarande möjligheten att uppnå detta, menar Jakob Hedenskog.

– Putin har ju lovat att upprätta en militärpolisstyrka som kan sättas in vid kort varsel om protesterna i Belarus urartar. I första hand vill nog båda ledarna att protesterna upphör med egen kraft – men det har dem inte gjort, och det finns inga tendenser på att detta kommer ske.

Rysslands inflytande utökas

– På sikt kommer det här mynna ut i ett förslag om konstitutionella förändringar i Belarus där Putin och Ryssland kommer agera som en slags opartisk medlare. Syftet officiellt kommer att vara att göra Belarus mer demokratiskt, och man kanske föreslår nyval.  Under en period kommer Ryssland involveras i att förändra Belarus politiska system.

Syftet med det är enligt Jakob Hedenskog att få den belarusiska befolkningen med på tåget, och även att få stöd från väst.

– Men i själva verket kommer det här vara ett sätt att vinna tid, man hoppas på att protesterna kommer upphöra. Under en täckmantel av demokratisering och konstitutionella förändringar hoppas Ryssland öka sitt inflytande över det belarusiska politiska och ekonomiska systemet, säger Jakob Hedenskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.