Experter: ”Exceptionella åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utvisningar av 35 ryska diplomater är sanktioner på en sällan tidigare skådad nivå och påminner om kalla kriget.

Elena Namli, professor vid centrum för Rysslandsstudier vid Uppsala universitet, är förvånad över uppgifterna om att 35 diplomater ska utvisas.

– Det är exceptionellt om det stämmer. Jag har inte hört tals om att så många utvisats samtidigt tidigare, säger hon till TT.

USA-sanktioner mot Ryssland

– Utvisar ett land kommer det andra landet svara på samma sätt. Så är det alltid.

Hon säger att hon har svårt förstå varför det här sker nu.

– Inte minst eftersom det ska bli maktskifte i Vita huset. Jag har svårt att förstå logiken med tanke på att diplomatiska relationer är så viktiga.

Kalla kriget

Utvisningarna är ett svar på att amerikansk personal i Ryssland har utsatts för ”trakasserier”, uppger en källa för Reuters. Diplomaterna får 72 timmar på sig att lämna landet.

– Obama anser att det är hans plikt att göra något, säger Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan, till TT.

Jan Hallenberg säger att det troligtvis var under kalla kriget som så ett sådant stort antal utländska tjänstemän senast utvisades ur USA.

Ryskt svar väntas

De ryska reaktionerna lär inte dröja länge, anser han:

– De kommer väl att utvisa ett motsvarande antal amerikanska diplomater, inom 24 timmar gissar jag.

”Andra stridspunkt”

Obama säger att en rapport över Rysslands ”ansträngningar för att ingripa i vårt val, liksom illvillig cyberaktivitet kopplad till vårt val” kommer att presenteras för kongressen de kommande dagarna, enligt Reuters.

– Det här blir en andra stridspunkt mellan Obama och Trump, som nu sitter i en väldigt prekär position. Kommer det fram information som på något sätt kopplar det ryska agerandet till Trumpkampanjen – då vet ingen hur det slutar, säger Jan Hallenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-sanktioner mot Ryssland

Mer i ämnet