USA: Ryska hackare kan ha angripit 21 av 50 delstater under valet

Uppdaterad
Publicerad

21 av USA:s 50 delstater kan i samband med presidentvalet ha angripits av hackare med koppling till den ryska staten, uppger amerikansk säkerhetstjänst.

Hackare med koppling till Rysslands regering kan ha angripit 21 av USA:s 50 delstater under det amerikanska presidentvalet i höstas. Det uppger amerikansk säkerhetstjänst för den amerikanska kongressen, rapporterar CNN.

Angreppen ska ha skett mot elektroniska röstsystem i delstaterna, men samtidigt ska ingen av de aktuella systemen ha varit inblandade i den faktiska rösträkningen.

Exakt vilka 21 delstater det handlar om vill man inte avslöja, av sekretesskäl.

LÄS MER: Putin till USA: Ni kan ha hackats av patriotiska ryska hackare

”Som om de känt på ett dörrhandtag”

Uppgifterna framkom under utfrågning av cybersäkerhetschefer från både departementet för inrikessäkerhet (DHS) och den federala polisen FBI, inför Senatens underrättelseutskott.

Samuel Lilies, chef för DHS:s cyberunderrättelseverksamhet, förklarade att i ett antal av staterna ska man ha misslyckats med sina försök till intrång, ” som om någon känt på ett handtag men inte lyckats ta sig in”.

I vissa andra delstater, däremot, ”tog man sig genom dörren”.

”Kommer att upptäcka manipulering”

– [Faktorerna] gör det troligt att cybermanipulering av det amerikanska valsystemet, syftande till att förändra valutgången, kommer att upptäckas, säger Lilies.

Samtidigt betonar Lilies, och flera andra utfrågade att det inte finns några bevis i nuläget om att lagda röster faktiskt ska ha förändrats eller manipulerats genom dessa angrepp.

LÄS MER: BAKGRUND: Misstänkta hackerattacker mot USA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-sanktioner mot Ryssland

Mer i ämnet