Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev menar att den ryska regeringen skulle tolka fler amerikanska sanktioner som en ekonomisk krigsförklaring. Foto: TT

Ryssland ser USA:s sanktioner som ekonomiskt krig

Uppdaterad
Publicerad

USA har beslutat om nya sanktioner mot Ryssland med anledning av den nervgiftsattack som skedde mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Stortbritannien tidigare i år. Rysslands premiärminister går nu till mothugg och säger att ryska regeringen skulle tolka fler sanktioner som en ekonomisk krigsförklaring.

Enligt Washington låg Kreml bakom nervgiftsattacken som skedde tidigare i år och utrikesminister Mike Pompeo ska ha godkänt beslutet att formellt peka ut Ryssland som ansvarig för giftattacken. Det uppger högt uppsatta regeringsföreträdare för NBC News.

Utöver de sanktioner som president Obama beslöt om efter Rysslands annektering av Krim, kommer nu alltså nya sanktioner. Sanktionerna väntas omfatta upp till hälften av den amerikanska exporten till Ryssland och bland annat gasturbiner och elektronik beläggs med exportförbud.

När beslutet om sanktionerna fattades under onsdagen sjönk den ryska rubeln till sin lägsta nivå gentemot den amerikanska dollarn på nästan två år, skriver Reuters.

Ekonomisk krigsförklaring

Om Ryssland inte samarbetar kan ytterligare sanktioner träda i kraft, som inställda flygförbindelser mellan USA och Ryssland. Enligt den statliga nyhetsbyrån Tass har Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev sagt att den ryska regeringen skulle tolka fler amerikanska sanktioner mot Ryssland som en ekonomisk krigsförklaring.

– Jag vill inte gärna kommentera uppgifter om framtida sanktioner, men jag kan säga så här mycket: Om det blir tal om förbud mot bankverksamhet eller mot vissa valutor så skulle det kunna kallas en ekonomisk krigsförklaring.  

Det skulle i sådana fall bli nödvändigt för regeringen i Moskva att svara ”ekonomiskt, politiskt, och om nödvändigt, med andra medel”, enligt Medvedev.

Ryssland förbereder för närvarande motåtgärder som svar på Washingtons sanktioner, uppger TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-sanktioner mot Ryssland

Mer i ämnet