Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra experter förutspår krigets utveckling under 2023. Foto: TT

Experterna: Så blir kriget i Ukraina 2023

Uppdaterad
Publicerad

Året då Europa drabbades av ett nytt storkrig är snart över. Enligt experter har Ukraina haft initiativet på sin sida de sista månaderna medan Ryssland har lidit stora förluster. Men hur kommer kriget att utvecklas under 2023? Vi bad fem olika experter sia om framtiden.

Martin Kragh, biträdande chef för centrum för Östeuropastudier, tror att vi kommer att få se ett fortsatt utnötningskrig som påminner om striderna under hösten och vintern.

Samtidigt spår han att det sannolikt inte kommer att ske några större genombrott, även om Ukraina troligtvis kommer ha ett visst övertag.

Kriget i Ukraina

– Vi har inte ens sett början på slutet i den här konflikten. Ju längre det drar ut på tiden desto mer oförutsägbart kommer slutpunkten att bli, säger Martin Kragh.

Det kan bli avgörande

Du tror inte att kriget tar slut 2023? 

– Som det ser ut i dagsläget har båda parterna incitament att fortsätta strida eftersom de ser att det stärker deras eventuella förhandlingsposition längre fram.  

Vad kommer bli avgörande i kriget? 

– För rysk del handlar det om att man lyckas mobilisera på det sätt som man har tänkt. Den ursprungliga planen var att Ukraina skulle falla inom bara några dagar. Vad vi har sett nu är ett slags reaktivt beteende med mobilisering och någon slags formell annektering av fyra regioner.

”Beroende av västvärldens stöd”

Ukraina har problematik som påminner om Rysslands, enligt Martin Kragh.

– De har inga problem med att hitta frivilliga soldater. En överväldigande majoritet av folket står bakom Zelenskyi men de är beroende av västvärldens stöd i form av artilleri, ammunition och mer avancerade vapen.

I klippet ovan kan du höra flera experter berätta om hur kriget i Ukraina kan utvecklas 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet