Storbritannien höjer terrorhotnivån till högsta nivån – nya attacker väntas inom kort

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien höjer terrorhotnivån till den högsta nivån, efter terrordådet i London tidigare i dag. Flera misstänkta gärningsmän jagas och nya dåd förväntas vara nära förestående.

– Allmänheten ska vara vaksamma och samarbeta med polis, säger premiärminister Theresa May i ett uttalande på fredagskvällen.

29 människor skadades lindrigt när en mindre explosion inträffade i en vagn på tunnelbanestationen Parsons Green i London på fredagsmorgonen. Antiterrorpolisen uppger att det var en ”improviserad sprängladdning” som detonerade på tunnelbanetåget.

Sent på fredagskvällen uppgav IS att en särskild grupp inom terrororganisationen var ansvariga för dådet.  Strax efter meddelade premiärminister Theresa May att landets terrorhotnivå höjs till den högsta nivån, vilket betyder att nya attacker väntas inom kort.

Terrordådet vid Parsons Green i London

– Under den här perioden kommer militär att ersätta polis på vakttjänster på vissa skyddade platser som inte är tillgängliga för allmänheten, säger Theresa May i det tv-sända uttalandet.

Fler poliser i huvudstaden

Londons borgmästare Sadiq Khan har på fredagskvällen fördömt dådet i ett inlägg på Facebook under fredagskvällen.

– I natt och under helgen kommer det att finnas fler poliser – även beväpnade – på våra gator för att säkra vår trygghet, skriver Khan också.

Londons borgmästare Sadiq Khan fördömer fredagens dåd i ett Facebook-inlägg på fredagskvällen. Han berättar även att fler poliser kommer att vara synliga på Londons gator de närmaste dagarna. Foto: Skärmdump från Facebook

Flera misstänkta

Storbritanniens antiterrorpolis bekräftar på fredagskvällen i ett uttalande att flera misstänkta gärningsmän jagas för dådet.

– Vi tror att mer än en person var inblandade i attacken. Men vi känner bara till en sprängladdning, säger Mark Rowley, chef för antiterrorpolisen.

Hundratals poliser arbetar med att gå igenom bilder från övervakningskameror i tunnelbanan. Polisen har också fått in 77 bilder och filmer som personer ur allmänheten tagit vid platsen för explosionen.

LÄS MER: ”Uppstod panik när människor sprang från tåget”

May fördömer attacken

Vittnesbilder från tunnelbanan i London. Foto: Rigs/AP

Explosionen är den femte terrorattacken på sex månader i Storbritannien.

– Hotet från terrorismen är en stor utmaning i vår tid, men genom att stå enade tillsammans kommer vi att övervinna terrorismen, säger May i uttalandet på fredagskvällen.

LÄS MER: Svenska Lovisa bor precis vid stationen: ”Väldigt obehagligt”

En skadad kvinna får stöd och hjälp utanför Parson Greens t-banestation. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet vid Parsons Green i London

Mer i ämnet