På måndagen inträffade en explosion i ett rysk labb där smittkopps- och ebolavirus förvaras, rapporterar amerikanska ABC News. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Explosion i rysk fabrik med smittkopps- och ebolavirus

Uppdaterad
Publicerad

En gasexplosion har inträffat i en rysk forskningsanläggning i Sibirien som förvarar ebola- och smittkoppsvirus, rapporterar amerikanska ABC News.

Enligt det statliga forskningsinstitutet för virologi och bioteknik, Vector, ska en gastank ha exploderat i måndags och orsakat en brand. Explosionen inträffade i samband med ett reparationsarbete i ett inspektionsrum. Minst en anställd ska ha skadats i samband med händelsen. 

”Inget arbete med biologiska material har utförts”, säger Vector i ett meddelande. Forskningsinstitutet säger vidare till ABC News att det varken finns någon risk för för en ”biologisk katastrof” eller andra människors liv.

En av världens största forskningsanläggningar

Vector, som grundades år 1974, är ett utav världens största forskningsanläggningar som förvarar levande ebola- och smittkoppsvirus.

Anläggningen tillverkar verktyg för att kunna diagnostisera och behandla smittsamma sjukdomar så som svininfluensan, HIV and ebola. Tidigare i år genomfördes prövningar av ett vaccin mot ebola som uppges vara redo att användas.

På Sovjetunionens tid studerade forskare vid anläggningen sjukdomsvirus som mjältbrand och harpest för att kunna lära sig att tillverka biologiska vapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.