Raketen exploderar vid testskjutningen. Foto: TT

Explosioner vid testuppskjutning av raket

Uppdaterad
Publicerad

Rymdfartsbolaget SpaceX:s raket exploderade vid en testuppskjutning på Cape Canaveral i Florida. Ingen person skadades, men farkosten och Facebooks satellit ombord förstördes. ”Vi trodde faktiskt att byggnaden höll på att rasa”, säger en källa på anläggningen.

Händelsen inträffade strax efter klockan 9, lokal tid, på Cape Canaveral Air Force Station, som ligger bredvid Nasas Kennedy Space Center, uppger AP och Reuters.

Det privata rymdfartsbolaget SpaceX genomförde en testuppskjutning av en obemannad raket av typen Falcon9 när det inträffade ett fel. En rad explosioner följde. Byggnader på flera kilometers avstånd skakade och himlen fylldes av svart rök. Explosionerna pågick i flera minuter.

Enligt SpaceX har ingen person skadats, men raketen och en satellit ombord har förstörts.

Raketen skulle skjuta upp kommunikationssatelliten Amos 6, som Facebook planerat att använda för att öka tillgången till internet i Afrika, skriver Orlando Sentinel. Uppskjutningen skulle ske på lördagen, skriver NBC News.

Ingen skadad

En källa på anläggningen säger till tidningen Observer att det kändes som att byggnaden hade träffats av blixten.

– Vi trodde faktiskt att byggnaden höll på att rasa, det skakade så mycket, uppger källan.

David Turner bor i Edgewater, på 40 minuters avstånd från uppskjutningsplatsen.

– Det låter som om en raket precis har lyft. Jag trodde att den skulle skjutas upp i morgon och gick ut. Jag gick in igen och kollade på datorn och fick reda på vad som hade hänt, säger han till Orlando Sentinel.

Ägs av miljardär

Det Kaliforniabaserade bolaget SpaceX ägs av miljardären Elon Musk. Bolaget har Nasa som sin största uppdragsgivare och är ett av två bolag som fraktar förnödenheter till rymdagenturens rymdstation. SpaceX har som ambition att genomföra en resa till Mars.

Det är oklart om explosionen kommer att påverka Nasas verksamhet.

”Nasa utvärderar fortfarande vilken påverkan, om någon, som händelsen kommer att ha på framtida uppdrag”, säger Nasas talesperson Michael Curie till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.