Vakt med munskydd på slottet i Uidapur, Rajastan. Foto: Erika Bjerström

Krönika: Explosiv smittspridning hotar i Indien

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Trots att Indien delar gräns med Kina har landet klarat sig länge. Men nu är indisk sjukvård på helspänn. Frågan är hur man ska kunna hejda en explosiv spridning av coronaviruset bland sina 1,4 miljarder invånare. 45 coronfall är hittills konstaterade, varav 16 är italienska turister.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Plötsligt är det omvända perspektiv. Vi från rika länder brukar vara rädda för smitta i fattiga länder. Nu är det vi, en grupp svenska journalister, som uppfattas som farliga. ” Corona! ” ropar indiska barn och pekar på mina journalistkollegor.

Jag anländer med en grupp svenska journalister till vårt hotell i Udiapur i den indiska delstaten Rajastan. Mycket snabbt kommer hotellets chef fram och säger allvarligt att vi alla måste infinna oss i ett konferensrum. Där väntar en läkare och sjuksköterskor med munskydd och vi blir grundligt intervjuade om vår hälsostatus och var vi varit.

Coronapandemin

En grupp med 16 italienska turister på rundresa i Indien visar sig vara smittade och har i sin tur varit i kontakt med många indier i Uidapur. De har bland annat smittat sin indiska chaufför. Deras hotell är satt i karantän. Indiens hälsominister Harsh Vardhan säger att man varit snabb med att införa hälsokontroller av de som anländer med flyg och båt från Kina, Italien och Sydkorea. 

Halv miljon läkare saknas

Men frågan är om Indien klarar att förhindra en explosiv smittspridning. De senaste dagarna har det kommit rapporter om nya fall av smittade i olika delar av det väldiga landet. Experter befarar att detta är bara början. Siffrorna ökar dygn för dygn och är uppe i 39 konstaterade fall men mörkertalet kan vara mycket större. Många grundskolor har stängt.

Indiens regering säger sig ha situationen under kontroll men konsekvenserna av en epidemi kan bli katastrofala. Sjukvården är mycket ojämn. Bland annat fattas 500 000 läkare, enligt WHO.  I städernas slumområden bor människor tätt intill varandra och det råder stor brist på sjukhus. Premiärminister Modi har därför beordrat militären att förbereda fältsjukhus.

Firandet av Indiens högtid holi, som infaller på tisdag, är inställt. Det är en slags motsvarighet till svensk midsommar, där man välsignar skörden. 

Vi möter vakter med munskydd vid slottet i Uidapur och en ensam holistång av halm, lik en svensk midsommarstång, mitt på slottsbacken.

Många myter cirkulerar

Vår guide är djupt bekymrad och berättar att turistbesöken nu ställs in på löpande band. I Rajastan är turismen den andra största inkomstkällan efter gruvbrytning och coronautbrottet kan leda till svåra ekonomiska problem.

– Men om man dricker vatten med mycket lime så klarar man sig från corona, säger han på fullt allvar.

Att lime skyddar mot viruset är en av många myter som cirkulerar i sociala medier i Indien just nu. Landets regering uppmanar medborgarna  att bara lyssna på officiella hälsoråd och sluta skaka hand och istället återgå till den huínduiska ”namaste” hälsningen med handflatorna pressade mot varandra.

Men i ett land där många saknar tillgång till rent vatten kan även de mest grundläggande  av läkarråden- att tvätta händerna ofta- vara svåra att följa för många av landets fattigaste medborgare.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet