Extrem torka slår mot Las Vegas

Publicerad

Knappt något regn, bara hetta och torra vindar. En utdragen torka som sträcker sig över två decennier får nu extrema konsekvenser för Hooverdammen i USA. Det hotar att drabba Las Vegas med såväl vatten- som elbrist.

Vattnet i Hoverdammen kommer från Coloradofloden som går genom västra USA. Extrema väderförhållanden har gjort att flodens vattennivå är rekordlåg. Det påverkar såväl mängden dricksvatten som elproduktionen i området.

I Las Vegas har vattenrestriktioner införts och ett nödläge har utlysts för de närmaste månaderna.

Påverkar tusentals

Vattenmyndigheten i USA har fastslagit att det råder vattenbrist i Coloradofloden. Nivåerna är de lägsta som har uppmätts men deras beräkningar visar att situationen väntas bli ännu värre.

– Jordbrukare tvingas lägga sina åkrar i träda på grund av minskad vattentilldelning, säger Christian Geralch, miljöaktivist vid organisationen Sierra Club.

Följ med till SVT:s korrespondent Stefan Åsberg till Hooverdammen och Las Vegas i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.