Få vaccinerade i världens fattigaste länder

Uppdaterad
Publicerad

Totalt i världen har det förbrukats 1,4 miljarder vaccindoser. Men av de doserna har bara 0,3 procent gått till världens fattigaste länder.

Nu höjs allt fler röster för att rika länder måste dela med sig mer till det globala vaccinsammarbetet Covax.

– Jag förstår varför vissa länder vill vaccinera sina barn och ungdomar, men just nu ber jag dem tänka om och i stället donera vaccin till Covax, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör på WHO, tidigare i veckan.

Anna Mia Ekström, professor i global infektiomsepedemilogi vid Karolinska institutet sitter med i vaccinprogrammet Covax expertgrupp. Hon håller med om att det inte är läge att prioritera vaccin tiill barn rikare länder.

– En majoritet av de fattiga länderna har inte alls hunnit vaccinera sina riskgrupper eller sjukvårdspersonal. Att då vaccinera fullt friska barn som löper liten risk att bli sjuka är etiskt problematiskt, säger hon i Morgonstudion.

Anna Mia Ekström är inte helt nöjd med responsen i Covax.

– Jag önskar att fler länder skulle ställa upp, säger hon.

Se mer i klippet ovan om vad det är som avgör hur många vaccindoser ett land får.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.