Enligt amerikanska studier som Reuters hänvisar till beräknas fler än 42 000 externa tjänster erbjuda möjligheten att logga in med hjälp av Facebook. En av dem är svenska Spotify. Foto: Mia Oshiro Junge/TT, Lars Pehrson/TT & Elise Amendola/TT

Facebook: Angripare använde inte stulna kontouppgifter för att komma åt externa tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Det historiska dataintrånget ser ut att ha stannat vid Facebook, uppger nu företagets egna utredare. De som låg bakom angreppet mot nätjätten ska nämligen inte ha använt de stulna kontouppgifterna för att samtidigt få tillgång även till andra sajter och tjänster – en möjlighet man tidigare hade varnat för.

Under tisdagen presenterade Facebook nya uppgifter om det enorma dataintrång på sajten som uppdagades i förra veckan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Företaget reder nu ut en del av de frågetecken som kvarstått efter angreppet.

Nätjättens egna utredare säger sig inte ha hittat något som tyder på att de som låg bakom attacken tog sig in på andra sajter och tjänster som låter användarna logga in med hjälp av sina existerande Facebook-konton, såsom Instagram och Spotify. Senast i fredags flaggade företrädare för företaget för att detta hade kunnat vara en möjlig konsekvens av intrånget.

– Vi har nu analyserat åtkomsten till tredjepartstjänster under den tidsram som vi har identifierat att attacken ägde rum. Utredningen har hittills inte funnit några bevis för att angriparna tog sig in i några appar som använder sig av Facebook-inloggning, säger företagets säkerhetsansvarige Guy Rosen till Reuters.

Används av 42 000 andra tjänster

Enligt amerikanska studier som Reuters hänvisar till beräknas fler än 42 000 externa tjänster erbjuda möjligheten att logga in med hjälp av Facebook.

Flera sajter och tjänster har inlett egna utredningar efter beskedet om intrånget hos den sociala mediejätten. En del har även stängt ner möjligheten att logga in med sitt Facebookkonto.

Angreppet som uppdagades i förra veckan uppges vara det största i nätjättens historia. Omkring 50 miljoner användare uppskattas ha drabbats när okända angripare lyckades få åtkomst till privatpersoners konton.

Fotnot: Den 12 oktober reviderade Facebook ner det ursprungliga beskedet om 50 miljoner potentiellt drabbade till 30 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.