Även Facebook oroar sig för att användare känner ”like-stress”. Foto: Pixabay

Facebook bekräftar: Vi kommer testa att dölja hur många likes du får

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år började Instagram att gömma hur många likes en bild har fått. Nu berättar sociala medier-storebrodern Facebook att de kommer testa samma sak. Ambitionen: Att minska like-stress och ”destruktiva jämförelser”.

En ”like” i sociala medier kan utlösa en dopaminfest i din hjärna, men på samma vis kan ett inlägg utan likes ses som en både stressande och sorglig upplevelse. Användare som inte tyckte att deras bilder fick tillräckligt mycket synlig uppskattning tog bort dem direkt av rädsla för att deras vänner skulle se ”hur lite omtyckta” de var.

Detta ansåg Instagram var ett problem, och det är anledningen till att de i sju länder testar att dölja exakt hur många likes som inlägg genererar.

”Att utforska metoder och sätt att minska pressen på Instagram är något som vi alltid tänker på” sade då en talesperson för sociala medier-företaget.

Facebook: Funktionen är inte live ännu

Och Facebook, som äger Instagram, bekräftar nu till sajten Techcrunch att de kommer utföra samma typ av test. Hittills är den ändrade funktionaliteten bara i utvecklingsfasen.

Den totala mängden likes ska döljas för andra, men man ska se om gemensamma vänner strösslat med sina blåa tummar.

Den Hongkong-baserade techbloggaren Jane Manchun Wong, som först upptäckte dolda likes hos Instagram, är den som även denna gång upptäckt testet på en Android-Facebookprototyp.

Det är ännu oklart när, och var, likes kommer försvinna på Facebook.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer