”Att förstå hur människor avgör vad som är falskt och inte kommer att vara avgörande för vår framgång över tid” skriver Facebook i samband med att de meddelar förändringen. Foto: TT

Facebook tar bort ”fake news” varning – kan ha motsatt effekt

Uppdaterad
Publicerad

Varningstexten som skulle göra användarna uppmärksamma på falska nyheter – men kan ha haft motsatt effekt. Nu meddelar Facebook att man skrotar funktionen.

För att motverka falska nyheter lanserade Facebook en varning som visades i samband med artiklar som blivit anmälda av användare och i sin tur granskade av en extern organisation. Artiklarna märktes då som ”ifrågasatta”. Nu ersätter företaget varningen med en funktion som erbjuder relaterade artiklar, för att sätta dem i ett sammanhang, meddelar de i ett blogginlägg

Varning kan ha motsatt effekt

Anledningen, enligt dem själva, är att forskning visat att varningar snarare kan förankra användarnas övertygelse än att motarbeta dem.

”Vi har faktiskt sett att när vi visar relaterade länkar till en falsk nyhetsartikel leder det till färre delningar än när den visas med varningen ”ifrågasatt”.” skriver Tessa Lyons, produktchef, i blogginlägget.

Enligt företaget är faktagranskning ett av deras starkaste vapen mot falska nyheter och mot så kallade trollfabriker, eftersom artiklarna då förlorar trafik och därmed mindre ekonomisk vinning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.