Den tidigare presidenten har portats från flera sociala medier-plattformar. Foto: Mandel Ngan/Gorm Kallestad/TT

Facebook: Trump portad minst till 2023

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kommer vara avstängd från Facebook och Instagram i åtminstone två år till. Det uppger företaget under fredagskvällen.

I ett blogginlägg skriver Facebooktoppen Nick Clegg att Donald Trump ska vara fortsatt avstängd från Facebook åtminstone till den 7 januari 2023.

”I slutet av den här perioden kommer vi rådfråga experter om säkerhetsriskerna för allmänheten har minskat. Vi kommer att utvärdera yttre faktorer, inklusive risken för våld, begränsningar av allmänna sammankomster och andra risker för oroligheter”, skriver Clegg enligt nyhetsbyrån AP.

”Om vi bedömer att det fortfarande finns en risk för allmänhetens säkerhet kommer vi att förlänga avstängningen ytterligare och allteftersom bedöma situationen tills den risken är över”, skriver Clegg.

Trump: Förolämpning

Donald Trump reagerar på nyheterna om bannlysningen med att kalla det för en ”förolämpning” och upprepar sitt falska påstående om att presidentvalet var riggat:

”Facebooks beslut är en förolämpning mot de rekordmånga, 75 miljoner människor, som röstade på oss i det riggade presidentvalet”, säger han i ett uttalande.

Får aldrig komma tillbaka till Twitter

Bolaget valde att stänga av presidenten från plattformen i samband med stormningen av Kapitolium i januari i år. Även Twitter stängde ner Trumps konto i samband med stormningen av kongressbyggnaden.

Twitter har däremot gjort klart att de aldrig kommer låta den tidigare presidenten återvända till plattformen, oavsett om han ställer upp i valet igen.

– Så fungerar vårt regelverk, om du är avförd från plattformen så är du avförd från plattformen. Det spelar ingen roll om du är en kommentator, en finanschef eller en person som nu sitter på, eller har innehaft, ett offentligt ämbete, sa Twitters finanschef Ned Segal till CNBC i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.