– Han kommer söka andra vägar för att kommunicera, säger Dag Blanck. Foto: SVT

”Trump har fortfarande ett starkt grepp om sina väljare”

Uppdaterad
Publicerad

Att Trump blir fortsatt portad från sociala medier gör det svårare för honom att nå ut med sina budskap. Men det påverkar inte uppfattningen hos hans kärnväljare, tror USA-experten Dag Blanck.

– De litar på honom i alla fall, och det visar att han har en mycket stark ställning, säger han.

Facebook meddelade under fredagskvällen att Donald Trump kommer att vara avstängd från Facebook och Instagram åtminstone till den 7 januari 2023. I slutet av den perioden ska säkerhetsriskerna för allmänheten utvärderas, uppger Facebooktoppen Nick Clegg i ett blogginlägg. Sedan tidigare är Trump helt avstängd från Twitter.

Att bli portad från sociala medier har påverkat Trump negativt, menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Han använde sociala medier oerhört effektivt som president, de har spelat stor roll för hans kommunikationsmöjligheter. För honom har det varit mycket negativt att bli berövad dem. Genom de sociala medierna, inte minst Twitter, har han haft möjlighet att få direktkontakt med miljontals amerikaner och kunnat går förbi de traditionella medierna, säger han.

”Menar att Trump uppviglat till uppror mot USA”

Samtidigt tror Dag Blanck inte att det påverkar Trumps trognaste anhängare särskilt mycket att han nu blir fortsatt avstängd.

– Det intressanta är att trots att han har haft svårt att kommunicera via Twitter och Facebook har han fortfarande ett mycket starkt grepp om sina väljare, säger han.

Varför stänger Facebook av Trump för så lång tid framöver?

– De har ju ett regelverk där de tidigare har låtit politiker säga mer som man har ansett har ett nyhetsvärde. Men nu har de skärpt det regelverket och nyhetsvärdet spelar mindre roll. De menar ju att det han har sagt uppmanar till våld, att han bryter mot ett antal konsitutionella tregler, sprider uppenbara lögner och har uppviglat till uppror mot USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.