Trump fortsatt bannlyst från Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera månaders andlös väntan har Facebooks ”högsta domstol levererat sitt beslut: Expresident Donald Trump är fortsatt bannlyst från plattformen – i väntan på en ny prövning.


– Det här är ett väldigt hårt slag mot honom, säger USA-kännaren Jakob Stenberg till SVT Nyheter.

I början av januari beslutade Facebooks vd Mark Zuckerberg att stänga av USA:s dåvarande president Donald Trump ”på obestämd tid” på grund av hans agerande under stormningen av Capitolium. Bland annat kallade Trump personerna som tog sig in i byggnaden för ”patrioter”.

Efter påtryckningar manade Trump till sist demonstranterna att gå hem men han fortsatte pumpa ut budskapet om valfusk.

Tillsynsrådet – ett oberoende externt råd tillsatt av Zuckerberg – fick uppdraget att avgöra ifall bannlysningen skulle vara permanent, eller om Trump får öppna kontot igen.

Nu har beslutet kommit.

”Rådet upprätthåller Facebooks beslut att begränsa dåvarande president Donald Trumps möjlighet att publicera innehåll på hans Facebook- och Instagramsida”, skriver de.

Ska prövas – kan få återvända

Samtidigt påpekar Tillsynsrådet att det ”inte var lämpligt” av Facebook att införa ett obestämt och standardlöst straff om avstängning. Rådet menar att plattformen vanligtvis brukar agera genom att exempelvis ta bort kränkande innehåll, eller stänga av användare under en begränsad tid.

Därför har Facebook fått i uppdrag att – inom sex månader – utvärdera avstängningen av Trump i detalj, så att den är i linje med de regler som gäller för samtliga användare. Det återstår alltså att se om expresidenten får återvända till sociala medier-värmen framöver.

Facebooks Tillsynsråd består av totalt 20 personer med olika professioner. Bland annat återfinns en Nobelpristagare och Danmarks förra statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Har lanserat egen webbsida

Utöver Facebook och Facebook-ägda Instagram, är Donald Trump även permanent portad från Twitter och Google-ägda Youtube. Det har fått Trump att lansera en ny webbsida där han ska publicera innehåll ”direkt från den forne presidentens skrivbord”.

I ett uttalande på onsdagen kallar Trump sociala medier-företagens agerande för ”en total skam” för USA, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Trump anklagar också Facebook, Twitter och Google för att bryta mot hans rätt till yttrandefrihet. 

Så, vad betyder det här för Donald Trump? Journalisten och USA-kännaren Jakob Stenberg förklarar i videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.