Foto: TT/Faksimil

Facebooks ”högsta domstol” meddelar: På onsdag kommer vårt beslut om Trumps framtid

Uppdaterad
Publicerad

Facebooks externa ”högsta domstol” har under flera månader arbetat med vad som måste vara ett av världens tuffaste sociala medier-uppdrag: Att besluta om expresident Donald Trump ska tillåtas tillbaka på plattformen som han bannlystes från i januari. Och nu på onsdag kommer deras beslut.

I samband med stormningen av Capitolium i början av januari beslutade Facebooks vd Mark Zuckerberg att stänga av USA:s dåvarande president Donald Trump ”på obestämd tid”.

”De chockerande händelserna som ägt rum under det senaste dygnet visar tydligt att Donald Trump planerar att använda sin återstående tid som president att underminera det fredliga och demokratiska överlämnandet av makten till sin efterträdare Joe Biden”, meddelade Mark Zuckerberg då.

Facebook har i flera års tid kritiserats för hur de valt att hantera plattformens moderering. Därför tillsatte Mark Zuckerberg ett oberoende externt råd, kallat Tillsynsrådet, som ska fatta beslut om komplexa modereringsfrågor, och dit användare kan vända sig för att överklaga Facebooks beslut.

Rådet fick sedan uppdraget att avgöra expresident Donald Trumps framtid.

Beslutsprocessen har tagit tid.

Men nu berättar rådet på Twitter att på onsdag kommer beskedet om Donald Trumps tillåts tillbaka på plattformen – eller inte.

Foto: Faksimil

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.